"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Gong Fu Cha

功 夫 茶


   Közismert magyar átiratban kung fu. A tea karakter hivatalos pinyin átirata pedig chá. Ezen az oldalon azt mutatom be dióhéjben, hogy mit is a jelent a kung fu a tea világában, azaz hogyan is kungfuzzuk a teát, különös tekintettel a sheng azaz élő zöld puerh teára.

   A kung fu tea szertartása Guangdong tartomány buddhista kolostoraiban alakult ki, valamikor a 17. században, majd Fujian felé vette az irányt, ahol napjainkban a sötét wulong-ok köré szerveződött ortodox buddhista szertartásként tekintenek rá. Később pedig egész Kínában ismertté vált, jelentve napjaink első számú kínai teakészítési módszerét. Fontos tényező a kialakulás, az alakulás: nem egy kötött, lezárt szabályrendszerű teaszertartásról van szó, hanem egy olyan teaelkészítési módról, amely folyamatosan alakul, olyannyira hogy minden egyes kung fu tea magán az elkészítőn múlik, ő alakítja olyanná, amilyen lesz. A kung fu tea (és egyébként bármilyen teázás, leszámítva talán a japán chanoyu-t...) egyetlen szabálya, hogy mindent szabad, feltéve hogy sikerül jól elkészítenünk az adott teát. De mitől lesz jól sikerült egy tea? A válasz a gong fu karaktereiben rejlik:

gōng  szó szerint fizikai munkát jelent, de megvizsgálva a karakter két
elemét még pontosabb képet kapunk. Gōng  önmagában jelenti a vonalzót, ami jelen esetben a pontosság szimbóluma,   pedig erőt, képességet, illetve

erőfeszítést jelöl.

Így együtt: képesség a nehéz, nagy erőfeszítést igénylő munka pontos elvégézésre. Látható tehát, hogy képességről van szó, amelyet lehet fejleszteni, de csak akkor ha megvan, azaz nem mindenki képes rá. Ki lehet képes rá, hogy jó teát készítsen? Kinek adatik meg a képesség?
A fū  hagyományos értelemben a katonai szolgálatra alkalmas férfiember,

mai használat szerint egyszerűen férfi, hiszen a háború, a katonaság már nem

képezi a hétköznapi élet részét. Különleges emberről van azonban szó, így fizikai harc nélkül is, aki egyrészt nagy,  , ráadásul yī  teljes, egész is.

Gong Fu Cha 功夫茶

Íme a négykarú, egyetemes ember, aki minden képességét arra használja, hogy a nehéz, nagy erőfeszítést igénylő munka pontos elvégézése révén teát készítsen. 

   Kína szinte minden teás régiójában elterjedt tea készítési módszerről van szó tehát, amelyhez sorosan kapcsolódva az egyes területek kerámiája is követte annak igényeit. Minden fontos kung fu tea régiónak megvan a maga híres, nemes kerámiája is. A leghíresebb kétségkívül a Yixing kerámia, továbbá Yunnan-ban a Jian Shui, Guangxi tartományban a Qin Zhuo avagy a Nixing, Szecsuánban pedig a Rong Chang; ezzel egyébként felsoroltuk a Négy Híres kínai kerámiát.

   A következőekben a zöld puerh tea elkészítése mentén mutatom be a kung fu tea módszerét a gyakorlatban. Az alábbi módon minden egyéb tea elkészíthető, amely alkalmas gong fu cha-hoz, tehát a zöld puerh tea helyett lehetne a kannában akár klasszikus zöld, fehér, sárga, oolong / wulong, vagy vörös/fekete tea is. Persze vannak apró és fontos sajátságok (amelyeken sok múlhat) az egyes teafajták esetében, ezeket majd jelzem útközben. Figyelem! Sok fotóval és olykor sok szóval illusztrált teaszertartás következik!

kung fu tea

Íme egy alap teás készlet gong fu cha-hoz: egy teatálca, egy yixing kanna, egy üveg kiöntő, három csésze, opcionálisan egy teaszellem, és végül de nem utolsó sorban maga a tea, jelen esetben:

kung fu tea

Napjaink első számú puerh gyártójának a Menghai DaYi-nak egy tavaszi sheng lepénye 2010-ből. Ha vendégeinket kínáljuk teával, néhány szóban illik bemutatni az adott teát...

gong fu cha

普洱茶 Pu Er Cha, egészen pontosan 生茶 Sheng Cha, vagyis "élő", azaz zöld tea. Első tavaszi szedésű levelek 2010-ből, a Menghai hegyről.

gong fu cha

Puerh bontó késsel leválasztjuk a szükséges mennyiséget a teaformáról, majd teamutatóba helyezzük. Speciális puerh kés helyett bármi megteszi, ami alkalmas ezen művelet helyes elvégzéséhez. Minket nem zavar, ha egy külön erre a célre bejáratott acél konyhakést használunk, ami legalább nem törik bele az olykor igen keményre préselt lepénybe... 150 ml-es kannához ízléstől és a teázók számától függően 5-10 gr teát (2-5 fő) javaslunk. Az egyes teafajták esetében lehetnek apró eltérések, idővel ezt bárki kitapasztalhatja. 

kung fu tea

A klasszikus kanna formájú kanna helyére adott esetben kerülhet gaiwan is, a fenti képen egy hőálló üveg kivitel, ami több szempontból különböző teát eredményezhet számunkra. Először is az anyag miatt, az üveg ugye nem jegyzi meg a benne elkészített teát, ellenben a yixing-gel. Egy üveg eszköz ilyen formán multifunkcuonális. A gaiwan kiképzése továbba gyorsabb leszűrést tesz lehetővé, hamarabb kikerül az elkészült teánk a kannából. Egy 150 ml-es yixing kannából 7-20 mp alatt kerül ki a tea, míg egy gaiwan esetében ez akár 2-3 mp-re is lerövidülhet. Valahogy így: Zutty! Csöpp-csöpp... Persze egy gaiwan sebességét lehet, sőt kell is szabályozni, ha nem muszáj, ne ütközzön nagyot a teánk a kiöntő aljával...
Alap tézis: kezdők jobban járnak egy gaiwannal, mint a fix kifolyású yixing kannával.

Kezdjünk neki:

gong fu cha

Igen. Jól látható, a kanna a bal oldalon, mivel balkezes vagyok.

A kb. 90-93 Celsius fokosra forralt vízzel először felmelegítjük, előkészítjük az eszközöket a tea befogadására. (Fehér, klasszikus zöld és sárga tea esetében ajánlott a hűvösebb víz 60-75 fok körül, zöld oolong qing cha esetében 80-85 fok, sötét wulong és vörös tea 85-90 fok, sheng puerh 90-max 95, érettebb, sötétebb heicha fekete teák esetében egészen forró 95-100 fok. Ezek az alap értékek az első néhány felöntésre vonatkoznak, a későbbi felöntések igény szerint készülthetnek forróbb vízzel...)
Előbb a kannát...

gong fu cha

...majd a csészéket...

kung fu tea

...végül a kiöntőt.

A víz felforralására számos módszer létezik, mi többnyire megelégszünk az inox forralóval (nem, nem a leggagyibbal, hanem egy jó minőségű, termosztátos Kamjove-val) és a szintén inox termosszal. Olykor persze előkerül egy ryoro faszenes tűzhely, meg egy tetsubin is...

Ez a minimum: műanyag vízforralót ne! Csapvizet ne! A jó tea nem lesz jó tea tiszta, alacsony ásványianyag tartalmú víz nélkül. Hangzatos kínai mondás szerént: a víz a tea anyja.

kung fu tea

Ezután belekerül a tea a kannába...

kung fu tea

...amit aztán néhány másodperce lezárunk, hogy átgőzölje, átmelegítse magát a teát. Ezután óvatosan megillatozhatjuk a teánkat. Ekkor már jóval többet mutatnak a teák, mint száraz állapotban.

Majd következik a teák átmosása, azaz felébresztése; egy sokak által nem értett, illetve félreértett lépés a kung fu teaszertartás során... Praktikus és magasabb funkcióról egyaránt szó van. Praktikus, mert sok tea esetében egyszerűen élvezhetőbb lesz a végeredmény, ha lemossuk a teáról a kor (érlelt puerh, illetve heicha pl. liuan liubao és shu puerh esetében kötelező! lehet kettő is...) vagy a feldolgozás (sötét wulong esetében szintén kötelező!) porát, továbbá jelentős mennyiségű koffeintől is megkíméljük testünket, hiszen a koffein azonnal elkezd kioldódni. Fehér, klasszikus zöld és sárga tea esetében az elmosás elmarad, mivel a teák feldolgozását egy ún. sütéssel zárták le, így a a kapott teánk jó esetben "steril", de ami még fontosabb, jóval finomabb entitás annál, hogy ébresztgetnünk kelljen. Zöld oolong qing cha esetéten opcionális az elmosás. Vörös tea esetében egyszeri elmosás nem szokott ártani.
Aggodalomra persze semmi ok, két elmosás után még bőven marad elegendő kraft, qi, erő, avagy koffein egy valamire való sheng puerh-ben, ahhoz hogy tíz felöntés után az univerzum egy távoli szegletébe meredő szemmel álljunk fel a teatálca mellől...
A magasabb funkció pedig... nos... hogy úgy mondjam, szabadon választható. Mi általában jin chan teaszellemet látunk vendégül teáinkhoz. Vagy Ő lát minket vendégül?! Vagy egyfajta kétirányú, azaz kölcsönös kommunikációról van szó. Mi tudjuk. És ez elég.

gong fu cha

A sheng puerh-t mi kétszer mossuk át. Óvatosan öntjük a vizet a teára, nem is rá, hanem inkább mellé, gaiwan esetében a gaiwan belső oldalára. Nem préseljük, nem borítjuk, finoman öntjük. 

gong fu cha

Néhány másodperc után aztán leöntjük a kannából a kiöntőbe, amelyben még benne a víz...

kung fu tea

...majd a csészékbe...

kung fu tea

...végül a teaszellemre.

kung fu tea

Ezt az eljárást megismétlejük még egyszer, ismét pár mp-es felöntési idővel, minek utána a fenti képen látható állapotba kerülnek eszközeink.

gong fu cha

Ezután sorban kiöntjük a csészékből az átmelegítés, illetve elmosás vizét-teáját, minket nem zavar, hogy kézzel...

kung fu tea

...vendégeinket persze megtisztelhetjük azzal, hogy bambuszcsipesszel "nyúlúnk" a csészéikhez. 

gong fu cha

Majd a kiöntőből is kikerül a víz-tea, előbb a teaszellemre...

kung fu tea

...majd a kannára is.

gong fu cha

Az átmelegítés, továbbá a két elmosás után, illetve az első felöntés előtt így állunk.

gong fu cha

Elmosás után ismét megillatozhatjuk a teánkat.

gong fu cha

Ezután jöhet az első felöntés. A vizet ismét a tea mellé öntjük, finom mozdulatokkal. A kanna vagy gaiwan fedelét addig letesszük, nem tartjuk a másik kezünkben.

kung fu tea

Nagyon óvatosan átmozgathatjuk a készülő teát a kannánkban. Nem rázogatjuk, nem teszünk hirtelen mozdulatot. Majd igény szerinti idő után a teát leöntjük a kiöntőbe. Mi nem helyezünk külön szűrőt a kiöntőre, de ez természetesen nincs megtiltva... A leöntés legyen szép, finom, de határozott és ütemes mozdulat... (Minden, amit csinálunk, mi vagyunk. Ez az élet egyetlen szabálya. Folyamatosan magunkat közvetítjük. A teakészítés során is...) 

Az "ázási" idők... stopper, homokóra, karóra, fali óra, a Nap járása, holdfázisok, ütemes dobolás az asztalon, bármi jöhet és semmi nem szükséges...
 
Kezdőknek ezt javasoljuk, gyakorlottabbak pedig úgyis tudják, ha meg nem, akkor kezdjék valahogy így:
Zöld, fehér és finom sárga tea esetében, víz hőmérséklettől függően akár 1-2 perc is lehet az első felöntés, a második és haramdik jóval rövidebb, majd a negyedik ismét 1-1.5 perc körüli.
Zöld oolong qing cha, első két felöntés 10-15 mp, utána fokozatosan egyre hosszabb, a hetedik nyolcadik felöntés körül 1-1.5 perc...
Sötét wulong tea: hasonlóan a zöld oolonghoz. Vagy eredeti, külön erre a teafajtára kifejlesztett kung fu módszer szerint: rövid elmosás után négy egyforma hosszú, egyenként 2-3-4 perces felöntés, kinek-kinek vérmérséklete szerint.
Vörös-fekete teák: első két felöntés 10-20 mp fajtától függően, majd fokozatosan egyre hosszabb.
Heicha, shu puerh-ek: két-három elmosás után több rövid, pár mp-es felöntés, ami a negyedik-ötödik körül elérheti a 10mp-et, majd egyre hosszabb lehet.
Az általunk legkedveltebb tea, a sheng puerh esetében mi így általában szoktunk eljárni: első három-négy felöntés legfeljebb 8-10mp, utána esetleg még hosszabb, de nem több mint 15 mp, a nyolcadik-tizedik felöntés 20 mp körül, majd utolsók lehetnek 30 mp hosszúak...

Az aktuális és valós időket persze több tényező módosíthatja, a saját illetve vendégeink ízlése és igénye, a használt víz hőmérséklete, és maga a tea is. Ezért is(!) jobb a kung fu, mint bármilyen más módszer, mert útközben van lehetőségünk finomhangolásra, persze ha előtte nem követtünk el jelentősebb hibát... 

gong fu cha

Ha sikerült a művelet, akkor a kiöntőben a fentihez hasonlatos ragyogó, aranyló tea öntetet csodálhatunk, amelynek illata azonnal elkezdi kitölteni a helyiséget, ahol vagyunk. Kint a természetben persze más a helyzet, de erről majd később...

kung fu tea

Kimérjük a teát a csészékbe...

kung fu tea

...és a teaszellemről sem feledkezünk meg.

gong fu cha

A gép pihen, az alkotó elégedett. Ideális esetben tálcánk körül meghitt csend honol...

gong fu cha

Vendégienknek olykor alátéten nyújtjuk át a csészéket, de van amikor ettől eltekintünk, és inkább "örüljenek, ha kapnak" alapra helyezzük a teát...

gong fu cha

Végül... ha kegyesek az istenek hozzánk, akkor mi is megízleljük ajándékukat...

Aki szeretné a fotókat nagyobb felbontásban és jobb minőségben megtekinteni, az KATTINTSON IDE.

----------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 154
Tegnapi: 128
Heti: 154
Havi: 4 751
Össz.: 330 227

Látogatottság növelés
Oldal: Gong Fu Cha - Kung Fu Teaszertartás
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »