"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Hong Cha: Fekete tea, ami Vörös

Vörös teának (紅茶 hong cha) nevezik Kínában, és a világ nem "angol teán" szocializálódott további részén is, azt a teát, amely biológiai oxidáció (tk. bomlás) révén lett azzá ami, azaz csokoládés, narancsos, krémes ízű tea komforttá, avagy komfort teává, amibe talán még illik is a tejszín (különösen ha Assam-ból való) és a nádcukor, (a citrom nálam soha!). 
Ezzel a teafajtával ismerkedhetnek meg ezen az oldalon.

Kezdjük mindjárt a nevekkel. Miért fekete Európában és miért vörös Kínában? Hogyan lett az indiai Lāl Cā-ból (লালচা vörös tea) Angliában "black tea"? Nos, egyszerre két válasz is szükséges. 
Az első: keleten a teaöntet színe alapján nevezték el a fajtát vörös teának, míg Európában a száraz leveleket szemlélve keletkezett a fekete jelző. (Okozva azonban kisebb kavarodást, mivel Kínában és a keleti teás világban fekete tea, azaz heicha alatt valami egészen mást értenek!)
A második válasz még érdekesebb: brit nyelvterületen, ha valaki fekete teát kér egy teaházban, akkor olyan vörös (öntetű) teát fog kapni, amelyben nincs tej, gyönyörű magyar kifejezéssel élve: üresen.

vörös fekete tea

Íme, a vörössé lett fekete tea

vörös vörös tea

Ez is fekete tea, vagy mégsem??

Lényegtelen azonban, hogyan nevezzük, a vörös fekete teák egyben (majdnem) mind hasonlóak: a feldolgozásuk menetében, ahogyan feketévé avagy vörössé válnak. Ráadásul teszik ezt olykor úgy, hogy közben zöldek maradnak...
Nézzük hogy is van, tegyünk rendet a sok vörös zöldség között!

mosoly

Mint minden teát, először a feketét is le kell szedni. A legjobb minőséget kézzel, a többit, ami megy a filterbe, pedig természetesen géppel. Amikor persze szedik, még zöld. Ezen azonban könnyen segíthetünk egy kis fonnyasztással.

fekete tea fonnyasztása

A feketének szánt tealevelek fonnyasztása autentikus és ideális módon napon történik, ha azonban az időjárás nem kegyes, vagy a teagyárat nem érdekli az idea, akkor egy hűvös, jól szellőző helyen. Azon kívül, hogy a fonnyasztással csökken a levelek nedvességtartalma (12 óra alatt nagyjából 40%-kal), egy sor érdekes dolog is történik. Például a tealevélben található proteinek átalalulnak szabad amino savakká, ami az elkészült tea ízére igen nagy hatással lesz, ezen kívül elkezdődik az enzimatikus oxidáció (amit ugye tévesen fermentációnak is neveznek), melynek kibontakozása azonban csak a későbbiekben nyer nagyobb teret, kivéve egyetlen nagyon fontos és nagyon érdekes teafajta esetében! Ez pedig nem más mint a Darjeeling tea.

Darjeeling városa és a róla elnevezett darjeelingi teaültetvények végeláthatatlan sorozata India északnyugati csücskében, a Himalája Mahabharat nevű vonulatán helyezkedik el. Teájának hírnevét nem szükséges ecsetelni...

Darjeeling

Háttérben a Kanchenjunga vonulata, előtérben pedig Darjeeling városa. Igen, ott van!

   A darjeelingi tea legfőbb titka a hosszú fonnyasztás, ami a többi fekete-vörös teáéval ellentétben két napig tart és közben a levelek elveszítik nedvességtartalmuk nagyjából 70%-át. A nedvességtartalmon túl sokkal érdekesebb és fontosabb, hogy a tealevelek egyfajta érésen (enzimatikus hidrolízis) mennek keresztül, amelynek során olyan anyagok keletkeznek a teában, amelyek a darjeelingi tea semmihez sem fogható édes, virágos-gyümölcsös ízeket adják.
 Az erősen lecsökkent nedvességtartalom (a levelek már majdnem megszáradtak!) viszont nem kedvez az oxidációnak, ami a többi fekete tea esetében ugye igen erőteljes, lényegében 100%-os mértéket tud ölteni. A darjeeling fekete tea azonban csak részlegesen tud oxidálódni, ezért a levelek nem barnulnak/feketednek meg, hanem szinte zöldek maradnak.

Castleton Moonlight Tea

Castleton Moonlight First Flush

   Az illatos darjeelingi kitérő után kanyarodjunk vissza a többi fekete teához, amelyek a fonnyasztás végével érdekes kezelésen esnek át. Kezelést írtam, de ez többnyire inkább gépelést jelent. Képzavar, íme képekkel tisztázva:

kézi sodrás

   Amikor az 1600-as évek elején a fujiani Wuyi hegységben (Kína) létrejött az első fekete tea (a történetet most hagyjuk), a fonnyasztás után a leveleket elkezdték kézzel erősen gyúrni-sodorni, szép műszóval macerálni. Ezen kezelés hatására kezdődik el az oxidáció, amelynek a során a tealevelek sejtfalai felszakadnak és a közben aktiválódott enzimek átalakítják a levelek kémiai struktúráját: a katechinek nagy része komplex tanninné alakul, megalapozva a fekete teák lágyabb, narancsos, csokoládés, krémes ízvilágát. Ezzel párhuzamosan megnő a szabad koffein mennyisége is, azaz több koffein lesz kinyerhető a fekete teából. Akinek ez sem lenne elegendő és azonnali íz, szín és koffein robbanást akar, annak egy teafilterre lesz szüksége. És itt térünk át a fekete tea gépesített feldolgozására, amely nyilvánvalóan az összes termelés nagyobb hányadát adja. 

ortodox fekete tea sodrógép

Íme, a hengeres sodró masina. Az alsó tárcsa nagyjából tízszer gyorsabban forog mint a felső, miközben a közéjük szorult tea sodródik, összetöredezik, macerálódik

ortodox fekete tea sodrógép mozgásban

"A gép forog, az alkotó pihen."

A kézzel, illetve a fenti géppel történő sodrás jelenti a fekete tea ún. ortodox feldolgozását. (A kézi sodrású tea nyilvánvalóan sokkal többet ér.) A filtereket azonban meg kell tölteni valamivel. Ezért hát, William McKercher 1930-ban megalkotta a CTC gépet. Crush Tear Curl: törni, tépni, sodorni. Ez a módszer képezi az ipari fekete teatermelés alapját.

ctc gépsor munkában

Mit érezhet az a tealevél-törmelék, ami lekerül a fenti szalagról?! CTC gépek munkában.

CTC  fekete tea

Fentebb pedig az egyik legjobb minőségű tea, ami lekerülhet egy CTC gépről. Ennél csak apróbb, törmelékesebb, porszerűbb minőség létezik. További részletek a teafilterekben. Illetve IDE kattintva!

Ezen a ponton szükséges kitérnünk az FOP (Flowery Orange Pekoe) fogalmának tisztázására, azaz a fekete tea levelek minőségi osztályozására, ami pedig ezen az oldalon ismerhető meg, itt nem kerül külön részletezésre.

     A kézi vagy gépi sodrás, illetve a CTC kezelés után a tealeveleket vagy ami maradt belőlük, kiterítik (vagy dombokba halmozzák) és hagyják oxidálódni. Ideális esetben ez szintén szabad levegőn történik, mivel azonban állandó hőmérsékletre van szükség, többnyire zárt, de jól szellőző helyen zajlik a tealevelek metamorfózisa.
    A csodás átalakulás, amelynek során a friss zöld előbb méregzöld, majd egyre narancsosabb, végül rozsdabarna lesz, illetve az egykor fehér rügyek esetében vörös. Az oxidáció leállítása az egész történet kulcsa. Mikor kell megszakítani a folyamatot, hogy az aromák, ízek a legjobbak legyenek? A teamester a levelek színére, illatára, illetve saját tapasztalatára, vagy még inkább intuíciójára tud hagyatkozni.

oxidáció szabad levegőn

A mester

beltéren

Ugyanaz bent

   Amikor elérkezik a pillanat és a teamester lezárja az oxidációt, a tealeveleket a lehető leggyorsabban kiszárítják, hogy konzerválják a megtalált, remélhetőleg kívánatos ízeket és illatokat. A szárítás történhet közvetlen napsütésen, vagy gépekkel, forró levegővel. Egyes fekete teákat besütnek, megint másokat (Lapsang Souchong) pedig fenyőfa tüze fölött kifüstölnek, megfüstölnek.

Ezek után nem maradt más hátra, mint a tea válogatása, keverése és legvégül a csomagolás.

fekete tea válogatása

A válogatás még napjainkban is többnyire kézzel történik

tea filter

Tudták, hogy a teafilter nem csupán klórozott papírt és teát tartalmaz? Van benne pl. hőálló polipropilén. Hmm, azok az aromák!

No, de szerencsére létezik igazi vörös-fekete tea is, ami ugye néha zöld, lásd a fenti darjeelingi teát. Az ortodox kézi sodrással pedig egészen elképesztő, művészi teákat lehet kreálni. Ímé:

bi luo chun vörösben

Jáde csigák vörösben

virágzó fekete vörös tea

Virágzó fekete "tearügyek" FengQing-ből

lepénybe préselt vörös fekete tea

Yunnanban azonban egyre gyakrabban préselik lepénybe is


Ezzel a végére is értünk, köszönöm a figyelmet!

Egészségükre!

fekete arany


--------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.
(A nem saját készítésű képek forrása: qtradeteas.files.wordpress.com, hojotea.com, humblecottageblog.wordpress.com, discoveringtea.com, lifeinteacup.teatra.de, teagenie.net, jas-etea.com, wikipedia, theguardian)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 117
Tegnapi: 128
Heti: 117
Havi: 4 714
Össz.: 330 190

Látogatottság növelés
Oldal: Hong Cha: Fekete tea, ami Vörös
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »