"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

A világ teái - Tea fajták

   A manapság közismert tea kategorizálás alapja a különböző fajták eltérő ún. fermentációs szintje. A fermentáció kifejezés azonban félrevezető, hiszen tévesen alkalmazzák az esetleges magyar teanyelvben. A helyes kifejezés az oxidáció. Az oxidációs skála alapján a következő teákról beszélhetünk: fehér, zöld, sárga, türkizzöld (~ zöld oolong/wulong), klasszikus wulong és vörös (európai teanyelven fekete). Ezen kívül léteznek az ún. sötét teák (heicha), amelyeket néha fekete teának hívnak, de leginkább nem is tudnak róluk. A klasszikus sötét tea mikrobiológiai érlelés (az igazi fermentáció!) által létrejött és folyamatosan tovább érő, azaz "élő" teafajta; míg a tealevél belsejében végbemenő oxidáció, lényegében természetes és művészi szinten irányított "bomlás".
   A puerh teák a fentebbi kategorizálás alapján látszólag nem képeznek külön csoportot. Csupán azért kezelik őket külön teafajtaként, mert a különféle formákba történő préselés (de még inkább az érlelhetőségük!) által mégis különböznek némileg a klasszikus oxidációs fajtáktól, vagy többről lenne szó? Lentebb kiderül...
   A heicha sötét teákat szintén szokás formákba préselni, azonban a fentebb leírtak alapján ezek nem emiatt alkotnak (teljesen legitim módon) külön kategóriát.

Az oxidációs szint alapján, szép színes ábrába helyezve, az elterjedt teakategorizálás valahogy így fest:

oxidacios_fajtak.jpg

   A %-os számok természetesen hozzávetőleges értékek és vannak olyan teák, amelyek ilyen-olyan módon kilógnak a saját kategóriájukból. Ettől szép az élet. Továbbá, az oxidáció mértéke nem kizárólagos és messze nem a legfontosabb ismertetőjegye egy adott teának: alfajok kérdése, különféle keresztezések által létrejött klónok, termőterület fekvése, domborzat, éghajlat, talaj, évjárat, csak hogy néhány szempontot említsek.

   A táblázatból tehát hiányzik a heicha sötét tea, mert nem biológiai oxidáció révén létrejövő fajtáról van szó, hanem jótékony baktériumok és gombák közreműködése által megérlelődött, egyszóval fermentált, és folyamatosan tovább élő teáról.
   Látszólag a puerh tea sem szerepel a fenti ábrán, és részben mégis: a klasszikus puerh tea lényegében préselt zöld tea, azonban élő is, tehát heicha! Remélem, már elég nagy a zavarodottság! Sőt, egy puerh tea tulajdonképpen lehet fehér, zöld, sárga, türkiz, wulong és vörös is; továbbá eredendően heicha is (lásd a sötét / shu puerh teákat!). A puerh tea elsődleges definíciója ugyanis (és itt szembemegyünk a 2004-es kínai puerh törvénnyel..): minden olyan tea, ami Kína Yunnan nevű tartományából származik, függetlenül attól, hogy préselt-e vagy sem; és függetlenül tehát a fenti oxidációs és egyéb kategorizálástól is. Pu'erh egyszerűen egy városka neve, Yunnan tartomány tradícionális kereskedelmi központja. A puerh tea névvel elsődlegesen tehát az adott tea származási helyét jelöljük. Persze, ha valaki puerh teát mond, akkor lényegében kétféle teára szokás gondolni: zöld sheng puerh teára és sötét shu puerh teára, sőt ahogy fentebb érintettük 2004 óta a puerh tea fogalmát egészen pontosan jogszabályba foglalták, ami alapján nem csak a termőterület, a feldolgozás is védettséget élvez, ilyen formán külön teakategóriát teremtve. Részletek lentebb a puerh címszó alatt.

Most pedig következzen az egyes teafajták részletes bemutatása:-------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 157
Tegnapi: 128
Heti: 157
Havi: 4 754
Össz.: 330 230

Látogatottság növelés
Oldal: A világ teái (Tea fajták)
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »