"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Zöld Oolong, avagy a Türkiz Illata

Íme Kína legillatosabb teája, a zöld oolong!

Az esetleges magyar teanyelvben a zöld oolong / wulong név ragadt rá, pontos kínai neve azonban qing cha 青茶, azaz türkizzöld tea. A "zöld wulong" megnevezés valójában félrevezető, hiszen wu-long annyit tesz, fekete sárkány. Ránézünk erre a teára, és mindjárt megértjük mi is az a qing cha, miután pedig megízleljük... nos a legtöbben rögtön beleszeretnek orchideát idéző illatába, rendkívül telt, de mégis lágy, finoman virágos ízébe.

illatos tie guan yin tea

  Az általános kategorizálás alapján ez a tea részben oxidált státuszú, persze az oxidáció mértéke nem éri el a valódi (sötét) wulong, illetve a fekete/vörös teák szintjét. Százalékosan kifejezve kb. 15-30%. Zöld teák esetében ez ugye a 0%-hoz közelít, wulong teáknál 30-70%, míg a fekete, azaz vörös teáknál pedig 90-100%.

Az enyhe oxidálódás több lépcsőben kibontakozó, szigorúan ellenőrzött eljárás során történik. Valójában művészet. Ennek gazdagon illusztrált bemutatása következik alább:

tea ültetvény

Végy egy teaültetvény. Ha nincs, akkor keress egyet, legalább fotón.

tea szedése

A legjobb minőség szedése kézzel történik.
 

tea szedése

Valahogy így. Cai qing.

tea fonnyasztása napon

Szedés után a friss leveleket közvetlen napfényen fonnyasztják, közben kézzel átforgatják.

tea fonnyasztása napon

- Hogyan csinálod, Zhang?
- Sai qing!

bambusz_tálca

Ezután a teát hűvös helyre viszik, hogy ne sárguljanak meg a levelek és bambusz tálcára helyezik. Liang qing.

bambusz_dob

Bambusz dobban 5-7 percig óvatosan forgatják, elindítva ezzel az oxidációt. Yao qing. Majd újabb hűvös szárítás következik 20-30 percen keresztül. Wei diao. 

És itt következik a dolog művészet része: a forgatást és szárítást egymás után többször megismételni és tudni befejezni a tökéletes pillanatban, amikor is az oxidáció elérte a kívánt, legideálisabb mértékét. 

tea sütése

Amikor a teamester elérkezettnek látja a szent pillanatot, a teát 300 Celsius fokra hevített acél forgódobba helyezik és besütik. Ez több lépcsős folyamat kínaiul szó szerint a "zöld megölése" és akár 72 órán át is tarthat!

tea sütése

Sha qing.

tea formázása

A sütés után a teát vászonzsákba tömik és még jobban megtömik: egy speciális szerkezetbe helyezik ugyanis, amelynek segítségével golyó formára gyúrják. Rou nian.
A zsák forog, felülről pedig nagy erővel folyamatosan nyomkodják, gyúrják. Hagyományosan ez a művelet is végezhető kézzel, de arra már nem sokan érnek rá, illetve nem sokan tudnak megfizetni egy ilyen teát... Ha szükséges, közben a teát újra a forró acéldobba helyezik. 

tea formázása

Zsákbamacska!

tea válogatása

Nem maradt más hátra: egy végső szárítás után szorgos női kezek átválogatják és minőség szerinti osztályokba sorolják a teát.

kész tea

És, kész!


 

  A fentebb bemutatott rendkívül illatos zöld oolong tea / qing cha hagyományos termőterülete (szülőföldje) a kínai Fujian tartomány Anxi nevű vidéke. Relatíve újkeletű teafajtáról van szó, hiszen csupán a 19. század óta létezik. Létrejötte után viszont hamar nagy hírnévre tett szert, leghíresebb képviselője pedig kétségkívül a Tie Guan Yin tea (A Kegyelem Vas Istennője). Mára hatalmas üzlet lett Tie Guan Yin teát gyártani, ezért persze Kína más vidékein (sőt Thaiföldön, Vietnamban, Indonéziában, Kenyában, stb) is előfordul hasonló nevű tea, amelyek minősége azonban messze elmarad az eredeti termőterületről származó teáktól. Tajvanon viszont a Fujian-ból elszármazott tea-földművesek leszármazottai manapság egészen kivételes zöld oolong teákat készítenek, amelyek minősége gyakran meghaladja a fujiani tömegtermelt teákét.

   A qing cha türkizzöld teákat évente négyszer szüretelik: tavasz nyár ősz tél. Kiemelkedő minőségű és jelentőségű igazából a tavaszi és az őszi. A nyári szüret több lépcsőben végzett karbantartó szedés, a téli szedést pedig sok helyen meg sem tartják, kivételt képez Tajvan, ahonnan kiemelkedő minőségű téli zöld oolong teák érkeznek, de ez egy másik, jövendőbeli történet... Tehát tavasz és ősz:

 A tavaszi mindig frissebb, élénkebb, hangosabb, benne az ébredő természet hatalmas (de hamarabb elégő) energiájával, míg az őszi sűrűbb, teltebb, hosszabb lecsengésű, egyszerűen őszibb. Érdemes mindkettőt kipróbálni, könnyen tetten érhető a jellembeli/évszakbeli különbség, és természetesen a fajtabeli hasonlóság is. Teára, illatra fel! Ó, te édes tearészegség!

tearészegség

egy csodálatos tea

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.
(A nem saját készítésű képek forrása: 
xm-tea.net, teamasters.blogspot.com, jingdaily.com, minrivertea.com)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 133
Tegnapi: 128
Heti: 133
Havi: 4 730
Össz.: 330 206

Látogatottság növelés
Oldal: Zöld Oolong, avagy a Türkiz Illata
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »