"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Qing Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea

 Hagyományos módszerekkel készített tradícionális sötét/fekete heicha  teatégla Hubei tartományból, amelyet mongol piacra szántak. Erről tanúskodik a csomagolás hátoldalán található ősi mongol nyelvű leírás is. A klasszikus heicha sötét/fekete teákról bővebb ismertető itt talál!

Qing Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea

   Jelen tea neve Dong Zhuang Qing Zhuan Cha. A dong zhuang 洞庄 a Chibi városban székelő Yang Lou Dong teaház saját teamárkája. Hubei tartomány eredeti heicha teája a qing zhuan, amelyet a Tang dinasztia óta készítenek, változatlan, kézműves módszerekkel. Qing zhuan cha 青磚茶 azt jelenti, "Zöld tégla tea". Zöld, de nem a hagyományos értelemben. Egyrészt utal arra, hogy a klasszikus heicha sötét teák valójában zöldek, amikor elkészülnek és az évek, évtizedek során érnek gyönyörű, egyre sötétebb teaorvossággá. (Ezzel kapcsolatban bővebb információ lentebb található!) A qing azonban azt is jelenti: "a távoli hegyek színe", ami arra utal, hogy a tea a Chibi város környéki hegyekből származik.

   A mongolok hagyományos jak vajjal főzött teája tehát eredetileg 
Hubei és Hunan tartományokból, míg a tibetieké a szomszédos Szecsuánból, illetve még messzebbről Yunnan-ból (a puerh teák hazájából) származik. Magyarán az itt termelt teákat exportálták Mongóliába, illetve Tibetbe is.

   Ez a qing zhuan tea kiválóan elkészíthető kung fu módszerrel (tehát többször felöntve). Ízében a málna, eper és szeder hármas mellett megjelenik az erdei gomba is. Finom erdei gombakrémleves, erdei gyümölcsökkel körítve! Mindez pedig gyönyörű minerális frissességgel meghintve! A qing zhuan tea egyáltalán nem keserű, ezért hosszan lehet főzni, hagyományos mongol módszer szerint.

A kung fu módszer mellett tehát készülhet tejjel-vajjal is:

   A hivatalos tibeti módszer: a teát először vízben megfőzik, csak ezután adják hozzá a vajat és a sót (és/vagy a nádcukrot). Hozzá pirított árpaliszttel készített kenyeret esznek, olykor magát a lisztet is hozzáadják a teához. Íme a tibeti teafőzelék:)
   Mongóliában ez így néz ki: forralj fel 2-3 liter vizet, amikor forr tégy bele 50-80 gramm teát (magyar gyomor esetében ennek a fele is bőven elég!), főzd további öt percig, majd 1 az 5 arányban önts hozzá tejet, sózd meg, és keverd össze. Forrald fel újra, majd szűrd le, és kész! Lehet indulni terelgetni a tevéket a csípős szélben!

-------------------------------------------------------------

A fentebbi tejes-vajas módszereken kívül tehát elkészíthető kung-fu teaszertartás keretein belül, illetve természetesen "hagyományos" módon, nagyobb mennyiségben, csak vízzel felöntve is. Az utóbbi esetben használjon 10-15gr teát, rá fél liter, lehetőség szerint alacsony ásványianyag tartalmú, tiszta víz, 1.5-2 perc (avagy ízlés szerinti várakozás) után lehet szűrni, majd még legalább 2-3-szor fel lehet önteni (egyre hosszabb ázási idővel), kitart egész napra...

A teáról további fotókat IDE KATTINTVA talál!

Qing Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea

Qing Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 123
Tegnapi: 128
Heti: 123
Havi: 4 720
Össz.: 330 196

Látogatottság növelés
Oldal: Qing Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »