"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Fu Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea nemespenésszel

Hagyományos módszerekkel készített, Arany Virág nemes penész-gombával dúsított, tradícionális sötét/fekete heicha teatégla Hunan tartományból San Xiang Teagyártól. (A klasszikus heicha sötét/fekete teákról bővebb ismertető lentebb talál!) Ezt a teatéglát hagyományosan Belső-Mongóliá illetve Qinghai tartomány népei számára készítették.

   A mongolok hagyományos jak vajjal főzött teája tehát eredetileg Hunan és Hubei tartományokból, míg a tibetieké a szomszédos Szecsuánból, illetve még messzebbről Yunnan-ból (a puerh teák hazájából) származik. Magyarán az itt termelt teákat exportálták Mongóliába, illetve Tibetbe is.

Fu Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea nemespenésszel

   Ez itt egy tradícionális Fu Zhuan Cha 扶磚茶. Zhuan cha azt jelenti teatégla, míg a fu jelentése igen összetett. Jelenti egyrészt azt, hogy támogató, megsegítő, azaz energiát adó, különösen férfi energiát, hiszen a karakterében megtalálható a férfi jele: 夫. Továbbá arra utal, hogy a fu zhuan teát hagyományosan az év legforróbb napjaiban készítik, amit a kínaiak szintén a fu-val fejeznek ki. Az év legforróbb napjaiban, amikor a Nap a legtöbb támogatást, energiát adja. Nos, a mongol jurták népeinek elkél ez a fajta erő, ez az ősi energia.

   A fu zhuan tea gyártásnak főbb lépései, címszavakban: tördelés, szitálás, fermentáció (előérlelés), gőzölés, préselés és szárítás. Végül pedig a legfontosabb: a lepréselt fu zhuan teába különleges, nemes penészgomba fajokat telepítenek, ezek közül a legismertebbek és legértékesebbek az Arany Virág Jin Hua 金花 néven ismert Eurotium fajok, pl. az Eurotium Cristatum. 
   Jelen teatéglába is ilyen Arany Virágos telepítettek 2008-ban, amely azóta szép szaporodásnak indult. Az arany virágnak nem csak a hordozó tea további érlelésében van kulcsszerepe, hanem önmagában is igen fontos orvosság, amelynek pozitív élettani hatásait rendkívül mélyre ható tudományos kutatások sora igazolja.
A klasszikus heicha sötét/fekete teákról bővebb ismertető itt talál!

   Ez a fu zhuan tea kiválóan elkészíthető kung fu módszerrel (tehát többször felöntve). Illatában finom széna-szalma jelentkezik, amelyet krémes finom ízek követnek. Négy-öt felöntésen át ad lágy virágporos-krizantémos-mézes ízeket. Utóíze selymesen csípős, egyszerre lágy és fűszeres. Tipikus fiatal heicha sötét tea, amelynek ízében felsejlik a szép, érett jövő ígérete...
   A fu zhuan tea egyáltalán nem keserű, ezért hosszan lehet főzni, hagyományos mongol módszer szerint.

A kung fu módszer mellett tehát készülhet tejjel-vajjal is:
   
   A hivatalos tibeti módszer: a teát először vízben megfőzik, csak ezután adják hozzá a vajat és a sót (és/vagy a nádcukrot). Hozzá pirított árpaliszttel készített kenyeret esznek, olykor magát a lisztet is hozzáadják a teához. Íme a tibeti teafőzelék:)
  Mongóliában ez így néz ki: forralj fel 2-3 liter vizet, amikor forr tégy bele 50-80 gramm teát (magyar gyomor esetében ennek a fele is bőven elég!), főzd további öt percig, majd 1 az 5 arányban önts hozzá tejet, sózd meg, és keverd össze. Forrald fel újra, majd szűrd le, és kész! Lehet indulni terelgetni a tevéket a csípős szélben!

-------------------------------------------------------------

A fentebbi tejes-vajas módszereken kívül tehát elkészíthető kung-fu teaszertartás keretein belül, illetve természetesen "hagyományos" módon, nagyobb mennyiségben, csak vízzel felöntve is. Az utóbbi esetben használjon 10-15gr teát, rá fél liter, lehetőség szerint alacsony ásványianyag tartalmú, tiszta víz, 1.5-2 perc (avagy ízlés szerinti várakozás) után lehet szűrni, majd még legalább 2-3-szor fel lehet önteni (egyre hosszabb ázási idővel), kitart egész napra...

A teáról további fotókat IDE KATTINTVA talál!

 Fu Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea nemespenésszel

Fu Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea nemespenésszel

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 105
Tegnapi: 128
Heti: 105
Havi: 4 702
Össz.: 330 178

Látogatottság növelés
Oldal: Fu Zhuan Mongol vajas "élő" sötét tea nemespenésszel
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »