"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Tea, teafű, teacserje, teabokor, tea fa, tea micsoda?


   Nap mint nap emberek milliói használják a tea kifejezést, a legtöbben azonban nem tudnák egészen pontosan megfogalmazni, mire is gondolnak a szó kiejtésekor; vagy ha van is egy pontos képzetük a tea szó kapcsán, ez a képzet az esetek nagy többségében téves vagy tévedésen alapul. Ha a világ egészét vizsgáljuk, elmondható hogy a különböző nyelvek tea szava két kifejezésre vezethető vissza.

cha.jpg
A tea kínai írásjegye
   Attól függően hogy az adott népek ill. nyelvek milyen (legtöbbször kultúrális vagy kereskedelmi) úton kerültek kapcsolatba a teával, ez a két kifejezés a t'e és a cha. Mindkét kifejezés kínai eredetű és ugyan azt a fogalmat jelöli, csak éppen két különböző nyelvjárásban. 

Ez a fogalom pedig nem más mint egy növény. Tudományos rendszertani besorolás szerint a Camellia Sinensis, vagy másik nevén Thea Sinensis, azaz kínai kamélia vagy kínai tea.

   Pontos fogalma szerint tehát a tea kifejezés egyetlen, önálló növényi fajt jelöl.

...aztán az ember iskolás lesz, és megtanulja hogy teacserje. Majd a "teaházban" rádöbben, hogy teafű és megismeri a zöld teát, a fekete teát, a herba teákat és a gyümölcs teát (sic!). Ekkor már elég nagy kavarodás van a fejekben. Nem árt, ha tisztázzuk a dolgot:

500 éves teafa a Nannuo hegyen

                                                    Tea fa!

   A tea nevű növény (tehát a Camellia Sinensis) őshonos környezetében egy akár 10-15 méteresre megnövő szubtrópusi fa, amely az ültetvényes, nagyüzemi művelés során "változik" cserjévé, természetesen a minél nagyobb terméshozam elérése érdekében. A teanövény leveleit leszedik, feldolgozzák, majd felöntik vízzel.

teaerdő teaültetvény
                                     Teaültetvény a teaerdőben!

   Az elkészült öntetet szintén teának hívjuk. Fontos! Kevés kivételtől eltekintve (ilyenek például a tibeti és mongol tejes-vajas teák), a teát nem főzzük! A legtöbb esetben legfeljebb forrázásról lehetne beszélni, bár ez kicsit durva kifejezés. Forrázni tyúkot szoktak kopasztás előtt... Nagyon sok teát nem szabad forró (100°C-os) vízzel felönteni, hanem mondjuk 60-80 °C-ossal. Így gyakorlatilag egyértelművé válik, nincs szó sem főzésről, sem pedig forrázásról. A teát tehát felöntjük!

   Ilyen értelemben továbbá, ha szigorúan, mondhatnám nyelvtanilag objektíven nézzük, a menta, a cickafark, a galagonya, a csipkebogyó nem tea, ahogyan a különböző gyümölcsök sem. A menta nevű növényből sosem lesz tea, ahogy a barack vagy a málna sem tea; és fordítva, a tealevélből sosem lesz szeder. (A tea ortodox fogalma mentén az "erdei gyümölcs tea" kifejezés olyan, mintha azt mondanánk: "nyúl kutya". Mindkettő létezik, nyúl és kutya is, de látott-e már valaki nyúlkutyát?) 
   Persze hazánkban, meg úgy az egész európai kultúrkörben, ha teát mond valaki, akkor arra gondol, hogy bármi ami vízben ázik és megisszuk. De ha létezik menta tea, akkor az igazi teából készült teát, tea teának kellene nevezi, jelölve, hogy jelen esetben valóban tealevél ázik a vízben! A még nagyobb zavarok elkerülése érdekében (de csak is ezért!) azonban elfogadható, hogy teának hívunk mindent, amit felöntünk avagy leforrázunk vízzel, majd megisszuk a levét.

   Továbbá, a tea nem , hanem levél. Az áruházi filterekben tea levél törmelék található, ami a tea legalsó, alantos minősége. A tömegtermelt teafilter pedig úgy készül, hogy a teagyárak gépeiből illetve padlójáról felsöprik a hulladékot és beletöltik a papírfilterekbe. Nem beszélve arról, hogy a filteres teákat szinte minden esetben keverik valamivel, többnyire gyümölcs darabokkal. Ez még nem is lenne probléma, de amikor megjelennek a mesterséges aromák a játékban, akkor felmerül a kérdés: van-e bármiféle pozitív értéke a filteres "teáknak"?
   A "szálas tea" kifejezésnek szintén se füle se farka. Milyen szálas? Pamut? Vagy műszálas?!

   Legyen tehát egyszerűen tea, vagy ha még pontosabban szeretnénk: tealevél.


Tealevél


   Eddig tehát rendben van. Teafa, tealevél, tea. De mitől lesz zöld, és mitől fekete? És miért nem vörös? Vagy mitől vörös mégis?!

   A válasz a tealevelek szüret utáni feldolgozásában rejlik, amelynek ezer meg ezer módja létezik! Ha tehát kíváncsi a különböző teafajtákra és ezek igazi definíciójára, akkor lapozzon tovább erre, vagy kattintson a lenti képre!

tea sütése wok-ban


--------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.

 


(képek forrása: t-lovers.com, introconversion.rssing.com, sushinow.com, articles.bannacha.com)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 129
Tegnapi: 128
Heti: 129
Havi: 4 726
Össz.: 330 202

Látogatottság növelés
Oldal: A tea világa
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »