"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

2008 Bai Liang Cha élő sötét zöld tea nemes penészgombával

A heicha (sötét tea) világ királya, a Hua Juan Cha 花卷茶, "Virágcsokor Tea". Hivatalosan a heicha sötét teák közé tartozik, de valójában zöld és fekete és sötét és minden együtt! Virágcsokor tea? Zöld tea, ami fekete? Mindent megmagyarázok!

Következzen Hunan tartomány több mint ezer éves múltra, hagyományra visszatekintő teájának bemutatása:

   Minden a mértékkel kezdődik. 1820-ban ugyanis, amikor a Hua Juan Tea termelését megújították, mindezt az akkori kínai súlymérték, a liang 两 alapján tették meg. Akkoriban 1 liang 31.25 grammnak felelt meg, (azóta ezt is összhangba hozták a metrikus mértékekkel, 1 liang napjainkban 50gr). 1820-ban teakereskedők egy csoportja felkarolta és megmentette, lényegében újra felfedezte a szinte teljesen feledésbe vesző virágcsokor teát, amely korábban hatalmas hírnévnek örvendett, fontos császári adó tea volt. Bambuszból font tekercsbe tömték és elkészítették először a 100 (bai) majd 1000 (qian) liang teát, a hatalmas teafalloszt
   Qian Liang Cha = 31.25 kg-os teatekercs, Bai Liang Cha = 3.125 kg-os, Shi Liu Liang Cha = 0.5 kg-os, Shi Liang Cha pedig 0.3125 kg-os. Ezek (és ezek szorzatai) a virágcsokor tea ma is hivatalos méretei, kiszerelései. A magas minőségű, válogatott tealeveleket először fermentálják, érlelik, majd gőzölés után bambuszrácsba tömik, de olyan tömören, hogy az elkészült teát utána már csak fűrésszel lehet darabolni. 
   Íme a magyarázat, hogy az itt bemutatott tea, miért fest úgy mint egy farönk. Azért, mert éppen egy ilyen fallosz teatekercsből lett levágva! A virágcsokor név pedig onnan ered, hogy amikor kibontanak egy ilyen teatekercset, akkor a teteje úgy fest mint egy szép kinyílt virág, lásd az utolsó előtti képen (egy 500gr-os shi liu liang cha-t kóstoltunk, aki kíváncsi KATTINTSON IDE, itt kóstolható)! Az érlelt 2002-es Bai Liang Cha, a végtelen édes mennyei pince, telis-tele Arany Virággal pedig ITT tekinthető meg!

bai liang cha élő sötét tea nemespenésszel

   Hogy miért ilyen tömör és nagy kiszerelésben készítik ezt a teafajtát? Azért, mert otthont ad sok-sok értékes nemes gombfajnak! Ezek közül a legismertebbek és legértékesebbek az ebben a teában is megtalálható Arany Virág Jin Hua 金花 néven ismert Eurotium fajok, pl. az Eurotium Cristatum. A gombafajok továbbéléséhez, szaporodásához szükséges zárt, védett hely megteremtése pedig csak ekkora mérettartományban képzelhető el, de ami még sokkal fontosabb: jól elzárva (a rendkívül tömör préselés által!), biztonságban a külvilág hatásaitól. Érdemes zárt szekrényben tárolni, amit hetente egyszer pár órára kinyitunk szellőzni.
   Az arany virágnak nem csak a hordozó tea további érlelésében van kulcsszerepe, hanem önmagában is igen fontos orvosság, amelynek pozitív élettani hatásait rendkívül mélyre ható tudományos kutatások sora igazolja. Az elit keleti teás világban csodás elixírként tekintenek az ilyen gombafajokra, illetve az őket hordozó teákra. Különösen pozitív hatása van a gyomorra, remekül segíti, rendben tartja az emésztést, elősegíti a zsírok, fehérjék bontását!


   És miért heicha, ha zöld? A klasszikus sötét/fekete teák ( = 黑茶 hei cha), amikor elkészülnek még zöldek. Nem frissen zöldek, mint a klasszikus tavaszi zöld teák, hanem úgy mond "élőn" ( =  sheng) zöldek. Élnek, mert az előérlelés során különleges, jótékony baktérium és gombafajok telepednek meg rajtuk, amelyek aztán semmihez sem fogható átalakítást, érést eredményeznek a tea és a boldog teaivó számára. Nehéz ezt elmagyarázni annak, aki még nem látott/ivott ilyen igazi sötét/fekete teát. Azt mindenesetre látni kell, hogy ennek a feketének semmi köze az angolok "fekete" teájához, ami nem mellékesen szintén nem fekete, hanem vörös (hong cha) az autentikus kínai teanyelvben. A klasszikus heicha sötét/fekete teákról bővebb ismertető itt talál!

   Az itt bemutatott tea 2008-as préselésű és egy 10kg-os San Bai Liang Cha-ból származik (san = 3, tehát 300 liang tea). A kereskedő megvette egészben, majd a képeken látható darabokban adta tovább, többek között nekem is. Természetesen módon elszaporodott Arany Virágot tartalmaz! A tea öntete kristálytiszta, ragyogó aranysárga, ami már önmagában is csodás meditáció alapja lehet, pedig az ízekről még nem is beszéltünk. Édes, végtelenül, vég nélkül édes! Egyszerűen lehetetlen fanyar ízeket előcsalni belőle. Nem sziruposan, töményen édes, hanem hársvirág mézesen, selymesen, bársonyosan béleli ki mind a szájat, mind a gyomrot. Nyugtatja a gyomrot, segíti az emésztést, és rendkívüli módon oltja a szomjat! A legeslegtisztább tea, amit valaha szerencsém volt megízlelni! Valóban zseniális... Az első néhány felöntést érdemes hűsebb vízzel is megpróbálni, nem szükséges azonnal a legforrób vizet használni! Többet nem tudok hozzáfűzni...

Ez a tea kimérve kapható, ára: 3.000 Ft / 50gr.

-------------------------------------------------------------

Elkészíthető Kung Fu Cha teaszertartás keretein belül, illetve természetesen "hagyományos" módon, nagyobb mennyiségben felöntve is. Utóbbi esetben használjon 5-6gr teát, rá fél liter 90-100 °C-os víz, 1-1.5 perc után lehet szűrni, majd még 3-4-szer ízlés szerint felönteni, kitart egész napra...

A teáról további fotókat IDE KATTINTVA talál!

bai liang cha élő sötét tea nemespenésszel

bai liang cha élő sötét tea nemespenésszel

 

bai liang cha élő sötét tea nemespenésszel

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 145
Tegnapi: 128
Heti: 145
Havi: 4 742
Össz.: 330 218

Látogatottság növelés
Oldal: 2008 Bai Liang Cha élő sötét zöld tea nemes penészgombával
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »