"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

2002 Bai Liang Cha élő sötét tea nemes penészgombával

A heicha (sötét tea) világ királya, a Hua Juan Cha 花卷茶, "Virágcsokor Tea". Hivatalosan a heicha sötét teák közé tartozik, de valójában zöld és fekete és sötét és minden együtt! Virágcsokor tea? Zöld tea, ami fekete? Mindent megmagyarázok!

Élő sötét fekete tea


Következzen Hunan tartomány több mint ezer éves múltra, hagyományra visszatekintő teájának bemutatása:

   Minden a mértékkel kezdődik. 1820-ban ugyanis, amikor a Hua Juan Tea termelését megújították, mindezt az akkori kínai súlymérték, a liang 两 alapján tették meg. Akkoriban 1 liang 31.25 grammnak felelt meg, (azóta ezt is összhangba hozták a metrikus mértékekkel, 1 liang napjainkban 50gr). 1820-ban teakereskedők egy csoportja felkarolta és megmentette, lényegében újra felfedezte a szinte teljesen feledésbe vesző virágcsokor teát, amely korábban hatalmas hírnévnek örvendett, fontos császári adó tea volt. Bambuszból font tekercsbe tömték és elkészítették először a 100 (bai) majd 1000 (qian) liang teát, a hatalmas teafalloszt! (lásd az utolsó képen a boldog leányzót!) 
   Qian Liang Cha = 31.25 kg-os teatekercs, Bai Liang Cha = 3.125 kg-os, Shi Liu Liang Cha = 0.5 kg-os, Shi Liang Cha pedig 0.3125 kg-os. Ezek (és ezek szorzatai) a virágcsokor tea ma is hivatalos méretei, kiszerelései. A magas minőségű, válogatott tealeveleket először fermentálják, érlelik, majd gőzölés után bambuszrácsba tömik, de olyan tömören, hogy az elkészült teát utána már csak fűrésszel lehet darabolni. A 2008-as kiadás "rönkökre" vágva ITT tekinthető meg!
   A virágcsokor név pedig onnan ered, hogy amikor kibontanak egy ilyen teatekercset, akkor a teteje úgy fest mint egy szép kinyílt virág, LÁSD ITT, az 500gr-os shi liu liang cha-t kóstoltuk (a második képen a kis-testvér)!

Élő sötét fekete tea

   Hogy miért ilyen tömör és nagy kiszerelésben készítik ezt a teafajtát? Azért, mert otthont ad sok-sok értékes nemes gombfajnak! Ezek közül a legismertebbek és legértékesebbek az ebben a teában is megtalálható Arany Virág Jin Hua 金花 néven ismert Eurotium fajok, pl. az Eurotium Cristatum. A gombafajok továbbéléséhez, szaporodásához szükséges zárt, védett hely megteremtése pedig csak ekkora mérettartományban képzelhető el, de ami még sokkal fontosabb: jól elzárva (a rendkívül tömör préselés által!), biztonságban a külvilág hatásaitól. Érdemes zárt szekrényben tárolni, amit hetente egyszer pár órára kinyitunk szellőzni.
   Az arany virágnak nem csak a hordozó tea további érlelésében van kulcsszerepe, hanem önmagában is igen fontos orvosság, amelynek pozitív élettani hatásait rendkívül mélyre ható tudományos kutatások sora igazolja. Az elit keleti teás világban csodás elixírként tekintenek az ilyen gombafajokra, illetve az őket hordozó teákra. Különösen pozitív hatása van a gyomorra, remekül segíti, rendben tartja az emésztést, elősegíti a zsírok, fehérjék bontását!

Élő sötét fekete tea

Élő sötét fekete tea


   És miért heicha, ha zöld? A klasszikus sötét/fekete teák ( = 黑茶 hei cha), amikor elkészülnek még zöldek. Nem frissen zöldek, mint a klasszikus tavaszi zöld teák, hanem úgy mond "élőn" ( =  sheng) zöldek. Élnek, mert az előérlelés során különleges, jótékony baktérium és gombafajok telepednek meg rajtuk, amelyek aztán semmihez sem fogható átalakítást, érést eredményeznek a tea és a boldog teaivó számára. Nehéz ezt elmagyarázni annak, aki még nem látott/ivott ilyen igazi sötét/fekete teát. Azt mindenesetre látni kell, hogy ennek a feketének semmi köze az angolok "fekete" teájához, ami nem mellékesen szintén nem fekete, hanem vörös (hong cha) az autentikus kínai teanyelvben. A klasszikus heicha sötét/fekete teákról bővebb ismertető itt talál!

    Itt egy 2002-es préselésű és gyönyörűen érett, érlelt Bai Liang Cha-t ajánlok figyelmükbe. Aki nem érti, mit jelent az, hogy egy tea "élő", az vessen néhány pillantást a képekre! Ez a tea telis-tele van Arany Virággal! A heicha kifejezés tökéletes fordítása ez lenne: "sötétedő" tea (már ha a sötétséget mindenképpen bele kell vennünk!) Mert ezek itt se nem fekete, se nem zöld, se nem sötét teák, hanem leginkább élő, folyamatosan változó, alakuló, érlelődő teák, vagyis ez a legfontosabb tulajdonságuk!
   Jelen tea (általam adott) beceneve: végtelenül édes mennyei pince! A pincét ne értsék félre, semmi dohosság, kellemetlen íz/illat nincs a teában. Egyszerűen ilyen a jellege, mármint az én szám szerint... Underground. Lenyűgöző tea, melynek öntete ragyogó, telt sárgás-barna, illatában finom kakaó. Középen, legbelül finoman, mentásan csípős-fűszeres, de ezt az élő, mozduló, roppanó-parázsló fűszerességet csak a gyakorlott teanyelvek fogják érzékelni. És nem csak azért végtelen, mert végtelenül sokszor felönthető (legalább is nekünk még nem sikerült a végére járni, pedig próbáltuk már néhányszor), hanem azért is, mert a mennyei édesség, ami mindent átjár ebben a teában, végtelenül hosszan marad a szájban. Legyen elég ennyi ízelítőnek az egyik legjobb heicha élő-sötét-zöld-fekete teából...

-------------------------------------------------------------

Elkészíthető Kung Fu Cha teaszertartás keretein belül, illetve természetesen "hagyományos" módon, nagyobb mennyiségben felöntve is. Utóbbi esetben használjon 5-6gr teát, rá fél liter 90-100 °C-os víz, 1-1.5 perc után lehet szűrni, majd még 3-4-szer ízlés szerint felönteni, kitart egész napra...

A teáról további fotókat IDE KATTINTVA talál!

Élő sötét fekete tea

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 143
Tegnapi: 128
Heti: 143
Havi: 4 740
Össz.: 330 216

Látogatottság növelés
Oldal: 2002 Bai Liang Cha élő sötét tea nemes penészgombával
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »