"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

HeiCha - Az Élő Sötétség Teái
(~ fekete teák)

   Azt írtam fekete, pedig egészen pontosan "sötét" a helyes kifejezés. Hei Cha 黑茶 pontosan ezt jelenti, sötét tea. Se nem fekete, se nem zöld. Vagyis inkább mindkettő egyszerre. Kína leghíresebb heicha-i a következők: Liu'an bambuszkosaras tea Anhui-ból, a LiuBao tea Guangxi-ból, Kang Zhuan tea Szecsuanból, a Hunan tartománybéli Hei Zhuan, Fu Zhuan és különféle Liang teák, illetve a Qing Zhuan teák Hubei tartományból; és tulajdonképpen a sötét/fekete shu puerh tea Yunnan-ból. Egyben mindegyik hasonlít: az összes tea átesik egy speciális fermentációs (előérlelési) eljáráson, amely által semmihez sem fogható érési potenciált kap a rajtuk megtelepedő jótékony gombák által. Ez a fermentálás/előérlelés nem azonos, még távolról sem, az általunk feketének (helyesen azonban vörös tea ~ hong cha! ) hívott teák feldolgozása során végbemenő biológia oxidációval, amit az esetleges magyar teanyelvben szintén fermentációnak hívnak. Aki ilyen vörös fekete teát keres, kattintson ide!

   A klasszikus hei cha sötét teák az előérlelés után még mindig zöldek. Persze nem frissen zöldek, mint a klasszikus tavaszi zöld teák (lu cha 绿), hanem úgy mond "élőn" (  sheng) zöldek és az évek, évtizedek során érnek gyönyörű, egyre sötétebb teaorvossággá. Nehéz ezt elmagyarázni annak, aki még nem ivott, nem látott ilyen teákat. Mondhatnám, hogy hasonlít a sötét puerh-hez, de mégsem, mert nem hasonlít hozzá. Közük azért van egymáshoz: a puerh tea gyártó cégek a 60-as években az ilyen heicha-k (főleg a Liu'an és Liubao teák) mintájára alkották meg a shu puerh teát. A sötét puerh tea végső soron szintén heicha, mert hasonló „komposztáláson” (fermentáción) esik át, amely folyamat azonban jóval intenzívebb, mint a klasszikus heicha-k esetében, így a végtermék jóval sötétebb, azaz sokkal idősebbnek látszik a tea, mint amilyen valójában. Ennek oka, hogy a puerh piacon soha nem látott igény van az érlelt teákra, a sötét puerh pedig az érlelt, nagyon öreg teát kívánja utánozni, több-kevesebb sikerrel.

Élő Tea!

Nagyon Élő Tea!

   Az igazi fekete/sötét tea tehát egy fermentált/előérlelt zöld tea, azaz egy meghatározott hőmérsékletű és páratartalmú közegben, mikrobiológiai érés (baktériumok illetve a teára rátelepített jótékony nemes penészgombák) által létrejött teafajta. Ezek a gombák egyébként kulcsfontosságúak a tea további érésében is, a későbbiekben még foglalkozunk velük…

heicha érlelt fekete tea1

  Most azonban nézzük, hogyan is történik ez a bizonyos előérlelés (nagyon nagy általánosságban, hiszen a különféle heicha teák feldolgozása részleteiben nagyon eltérő): szedés után, első lépésként az alap teát feldolgozzák, tulajdonképpen zöld tea módra. Ezután a kész zöld teát felgőzölik, majd szabályos komposzt dombokba halmozzák és letakarva, 45-90 napig, szigorúan felügyelt hőmérsékleti és pára viszonyok között hagyják érni, illetve különféle baktérium fajokat életre kelni. A baktériumok által vezérelt első érlelési stádium után a teát kiszabadítják az oxigén szegény környezetből. Átforgatják, fellazítják a komposztdombokat, majd nagyjából 20cm vastagon szétterítik a teát a további érlelés megkezdéséhez. Ebben a második érlelési stádiumban különféle nemes penészgomba fajokat telepítenek a teára és hagyják őket megfelelő mértékben elszaporodni.

heicha érlelt fekete tea2

heicha érlelt fekete tea3

  Ahogy fentebb említettem, a shu puerh teák illetve a klasszikus heicha sötét teák esetében ez az előérlelés némileg eltér egymástól, különösen az első stádiumban, de ennek részletes bemutatását későbbre hagynám. Végül a teát formába préselik (pl. Kang Zhuan, Fu Zhuan, shu puerh lepény, tuocha, stb), vagy hatalmas bambuszkosarakba töltik (pl. Liubao és Liuan tea), esetleg bambuszlevélbe kötözik (pl. Qian Liang Tea).

Hei Zhuan Cha

1kg-os tea tégla

liubao tea bambuszkosárban

LiuBao 2002

bai liang cha

Óriás teafallosz boldog lánnyal, azaz Qian Liang Cha bambuszkötegben (A jobb oldali köteg 36 kg-os, de akkor mennyi tea van a legnagyobb kötegben?!)

  Az elkészült teát ezután véglegesen kiszárítják, előtte esetleg további különleges gombafajokkal oltják be, mint például a tea világában Arany Virág Jin Hua 金花 néven ismert Eurotium fajok (pl. az Eurotium Cristatum). A gombafajok továbbéléséhez, szaporodásához szükséges zárt, védett hely megteremtése pedig csak ekkora (lásd a fenti fotón!) mérettartományban képzelhető el, de ami még sokkal fontosabb: jól elzárva (a rendkívül tömör préselés által!), biztonságban a külvilág hatásaitól. Az ilyen teákat érdemes zárt szekrényben tárolni, amit hetente egyszer pár órára kinyitunk szellőzni. Az arany virágnak egyébként nem pusztán a hordozó tea további érlelésében van kulcsszerepe, hanem önmagában is igen fontos orvosság, amelynek pozitív élettani hatásait rendkívül mélyre ható tudományos kutatások sora igazolja. Az elit keleti teás világban csodás elixírként tekintenek az ilyen gombafajokra, illetve az őket hordozó teákra. Különösen pozitív hatása van a gyomorra, remekül segíti, rendben tartja az emésztést, elősegíti a zsírok, fehérjék bontását. 
   A heicha élő teák további érlelése aztán történhet a gyárban (pl. gyakran a Liubao tea esetében), vagy a szerencsés vásárló felügyelete, illetve irányítása mellett...

Arany Virág

 Aranyat Virágzó Tea

IDE KATTINTVA néhány eladó heicha sötét teával lehet ismerkedni.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.

 


(A nem saját készítésű képek forrása: hojotea.com)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 144
Tegnapi: 128
Heti: 144
Havi: 4 741
Össz.: 330 217

Látogatottság növelés
Oldal: Heicha érlelt teák - Az "Élő" Sötétség teái
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »