"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

A fekete tea minőségi osztályozása Ortodox, illetve CTC feldolgozás alapján,
azaz
SFTGFOP és társai


   Az Európában és Amerikában, 
kizárólag vörös / fekete teák (hongcha 紅茶) esetében, használatos minőségi osztályozás természetesen ismeretlen a tea őshazájában, Kínában. Ezzel az egy mondattal lényegében ki is mondtuk, hogy az alábbi ismertető, bizonyos tekintetben, teljesen fölösleges. Ismerik persze, tudnak róla, de teljesen érthető módon nem tudnak és nem is akarnak mit kezdeni vele. Legalább olyan absztrakt fogalmak tárgyalása következik alább, mint az "angol tea".

   Szögezzük le tehát, angol tea nem létezik. Angliában nem nőnek teafák, noha mostanság néhány elvetemült teaimádó próbálkozik teaültetvényt létrehozni. Az "angol tea" kifejezés azonban ugyanannak az európai sovinizmusnak a talaján áll, mint pl. Amerika "felfedezése". Mindenki tudja, az angol tea az európai rabló-kereskedelem által jött létre. Ezek alapján nem csoda, ha az angol tea minőségi osztályozásának lényegét képező fogalom egy nyelvi félreértésen, félrehalláson alapul. Ez a fogalom pedig nem más, mint a Pekoe.

   Pekoe. Ilyen angol szó nem létezik, nincs jelentése, nem társul hozzá semmilyen valós (angol nyelvi alapon értelmezhető) képzet. 
   白 Bai Hao, ez az alap kínai kifejezés. Fehér szőrmét jelent és a ki nem nyílt tearügyek finom, fehér szőröcskéire utal. Robert Morrison 1819-ben kiadott kínai szótárában a "pekoe" azonban egyike az európaiak által ismert hét teafajtának. Morrison Úrnak bizonyos tekintetben igaza volt, a Bai Hao (Yin Zhen) egy teafajta, viszont a 19. századi teamágnás Sir (szőr!) Thomas Lipton tovább bonyolította a szálakat és szőröket, belekeverve a dologba a narancsot is.
   Orange Pekoe. A narancs kifejezés teával kapcsolatos eredetére kétféle magyarázat létezik. Az egyik természetesen politikai természetű és a holland királyi családra (House of Orange), illetve a Holland Kelet-indiai Társaság által Európába szállított teára utal. A másik magyarázat szerint egyszerűen csak az oxidálódott rügyek színe alapján került a narancs bélyeg a frissen még fehér szőrmés teára. És ezzel még nincs vége, sőt! Éppen csak kezdünk belemélyedni. Csak most kezd az OP virágozni, azaz létrejön az FOP Flowery Orange Pekoe.

   FOP, avagy Mao Feng 毛峰 (pihés csúcs, azaz rügy). A kínai teában jártas teautazóknak ismerős lehet. Egy rügy és a hozzá tartozó két legfelső levél. A kínai tea legmagasabb minősége. A teában ugyanis mindig a legfrissebbet, a legzsengébbet, tehát a csúcshajtást tartjuk a legtöbbre. 

egy rügy két levél

(fotó: churchoftea.wordpress.com)

   Persze vannak olyan kínai teák, amelyek még magasabbra törnek és meg sem állnak a tiszta rügyekig. Egészen véletlenül ilyen a Bai Hao Yin Zhen 白毫银针 (Ezüst Tűk Fehér Szőrmében), innen származik ugye az "angol tea" Pekoe-ja!

fehér szőrme pekoe

   A Pekoe azonban nem a legfelső rügyet jelöli az angol fekete teák minőségi osztályozásában. Nézzük meg az alábbi képet. Az FOP a legfelső csúcsrügy, tehát a Bai Hao. A Pekoe csak a harmadik a sorban. 

angol fop

   Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az "angol tea" FOP-ja vég nélkül ragozható oda s vissza. Van itt például arany virág (ami még véletlenül sem tévesztendő össze a heicha sötét teák nemes gombáival!), Golden FOP, ami ráadásul lehet rügyes is Tippy Golden FOP. Röviden TGFOP. Ez utóbbinak magasabb, legfinomabb osztálya az FTGFOP, azaz Finest TGFOP. Ide kívánkozik egy korrekt, önkritikus angol szóvicc: FTGFOP, Far Too Good For Ordinary People. És tessék, az átlag angol megelégszik a filtertörmelékkel. 
   Az angol tea legmagasabb minősége pedig nem más mint az SFTGFOP, azaz Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Lehet próbálkozni a magyarra fordítással!
   
Persze itt még nem állhatunk meg, ugyanis a fentiek kizárólag az ortodox kézi feldolgozás által létrejött, csak egész leveleket felvonultató minőségi osztályok voltak. Nézzük meg az összeset szép sorban:

OP 1 (OP ugye Orange Pekoe)
OP A
OP
OP Superior
Flowery OP
F OP1
Golden FOP1
Tippy GFOP
TGFOP1
Finest TGFOP
SFTGFOP1 azaz Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 

   A hengeres sodrógép által létrejött kategóriák legalsó minősége a BT, azaz Broken Tea, összetört tea. Innen hosszú és fáradtságos út vezet a TGFBOP1-ig (Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe), a tört teák legmagasabb szintjéig. Íme a teljes lépcsősor:

BT — Broken Tea 
BP — Broken Pekoe
BPS — Broken Pekoe Souchong
FP — Flowery Pekoe
BOP — Broken Orange Pekoe
FBOP — Flowery Broken Orange Pekoe
FBOPF — Finest Broken Orange Pekoe Flowery
GBOP — Golden Broken Orange Pekoe
GFBOP1 — Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1
TGFBOP1 — Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1

Ki-ki választhat kedvére. Elképzelem egy klasszikus angol Teaház menüjét...

És még mindig nincs vége! Nem hagyhatjuk ki a CTC gépek által létrejött legalsóbb minőségeket, a filterbe kerülő törmeléket és port sem. 
Fanning  - törmelék
Dust - por
Rendkívül csábító megnevezések.

Íme a törmelékek:
PF—Pekoe Fannings
OF—Orange Fannings
FOF—Flowery Orange Fannings
GFOF—Golden Flowery Orange Fannings
TGFOF—Tippy Golden Flowery Orange Fannings
BOPF—Broken Orange Pekoe Fannings

A por teák pedig:
D1—Dust 1
PD—Pekoe Dust
PD1—Pekoe Dust 1
RD—Pekoe Dust/Red Dust
FD—Fine Dust
GD—Golden Dust
SRD—Super Red Dust
SFD—Super Fine Dust

A fentieken kívül még létezik néhány egyéb minőségi osztály is, ezekkel azonban nem terhelném Önöket, legyen elég ebből a fajtából most ennyi.

   A teljes tisztánlátás (avagy totális káosz) érdekében el kell azonban még mondani, hogy a fenti kódok nem kizárólag az adott teakeverékben található levelek minőségére utal, hanem azt is mutatja, hogy mennyi rügyet tartalmaz az adott kategória, illetve hogy mikor szedték az adott tételt. Az FTGFOP például 1/4-ed részben tartalmaz tiszta rügyeket és kizárólag friss, első szedésből származhat. Tehát nem keveredhet bele az előző évi szüretből. Az USA-ban a fenti kódok ráadásul külön teafajtákat jelölnek.

   Nem egyszerű tehát az angol (európai/amerikai) fekete teák világa, de a fenti, szigorúan vázlatos(!) áttekintés után talán egy kicsit tisztább lett a kép...

Zárásként nézzünk két kínai FOP vörös/fekete teát:

fop kínai vörös tea

Ez itt fent egy klasszikus 1 rügy + 2 levél tea, vörös/fekete kivitelben. Tehát egy kínai FOP fekete tea. Létezik azonban angol minőségi osztály szerinti FOP fekete tea is Kínában, ami ugye csak rügyeket tartalmaz. Ímé:

angol fop kínai fekete/vörös tea

Angol FOP kínai vörös/fekete tea. Lehet értelmezni :)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 90
Tegnapi: 128
Heti: 90
Havi: 4 687
Össz.: 330 163

Látogatottság növelés
Oldal: Fekete teák minőségi osztályozása: Ortodox illetve CTC feldolgozás alapján
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »