"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Tie Guan Yin 1300/1725
Kegyelem Vas Istennője
2016 ősz Yellow Label zöld oolong tea

Tie Guan Yin 铁观音, hagyományos karakterekkel: 鐵觀音, magyar nevén Kegyelem Vas Istennője. Zöld wulong (oolong), egészen pontosan qing cha. A türkizzöld teákat részletesen bemutató oldalunk erre található.
   Évente négyszer szüretelik, tavasz nyár ősz tél. Kiemelkedő minőségű és jelentőségű igazából a tavaszi és az őszi. A nyári szüret több lépcsőben végzett karbantartó szedés, a téli szedést pedig sok helyen meg sem tartják, kivételt képez Tajvan, ahonnan kiemelkedő minőségű téli zöld oolong teák érkeznek, de ez egy másik, jövendőbeli történet...
   Tehát tavasz és ősz: A tavaszi mindig frissebb, élénkebb, hangosabb (~kesernyésebb), benne az ébredő természet hatalmas (de hamarabb elégő) energiájával, míg az őszi sűrűbb, teltebb, hosszabb lecsengésű, egyszerűen őszibb. Érdemes mindkettőt kipróbálni, könnyen tetten érhető a jellembeli/évszakbeli különbség, és természetesen a fajtabeli hasonlóság is!

Tie Guan Yin 1300/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Yellow Label zöld oolong tea

Tie Guan Yin 1300/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Yellow Label zöld oolong tea

   Az itt bemutatásra kerülő Ti Kuan Yin tea 2016 őszi szedésből származik, tehát egészen 2017 októberig ez a legfrissebb. A termesztés és a szüret helye a Tie Guan Yin teák első és eredeti termőhelye: Fujian tartomány Anxi nevű megyéje, annak is belsőbb, magashegységi vidéke.

A Qing Shui Yan szentély Anxiban

Belső Anxi magashegyi Tie Guan Yin tea

   A helyi hagyomány szerint a Tie Guan Yin teavariánsról szedett leveleket először 1725-ben dolgozták fel oolong teaként, akkor tájt még sötétebb (hosszabb) fermentációval, illetve erősebb, faszén fölött történő besütéssel. Maga a türkizzöld qing cha, enyhébben fermentált, orchideás-virágos-gyömölcsös, golyóformára gyúrt oolong a 19. században jött divatba és hódít azóta is, először meglepő módon angol területen, majd szerte a világban.

Az oolong / wulong tea egyesek szerint "idegméreg", mások szerint a teák non plus ultrája, megint mások nem keresik, nem értik, nem érintik. Szerintünk mindhárom, vagyis az oolong/wulong teák világa egy szóval: megkerülhetetlen. 20-ból legalább 1 tea legyen oolong, illetve minél sötétebb (azaz "wulong-abb"), annál több...  

   Az évek során többféle értékelési és besorolási rendszer jött létre a Tie Guan Yin teák minőségi kategóriákba sorolására, A AA AAAAA++++, különféle jelzők, szelíd, virágos, gyümölcsös, savanykás, stb...
   Mi itt a TEA U.T.-on megalkottuk a saját, szubjektív rendszerünket. Sok csoda és komplexitás nincs benne, két szám. Mivel 1725 az őseredet évszáma, nálunk ez lesz a legmagasabb minőségű tea, 1-es pedig a legalja, ilyen teát persze nem fogunk forgalmazni, még közelítőleg sem. A szám mellett feltüntetjük, többnyire a leírásban, a tea alapvető ízjellegét is, de a további kóstolgatást, ízlelgetést a kedves teaivóra bízzuk.
   A szín szerinti jelzet csupán általunk kitalált fantázia név, Blue Label, Green Label, Pink Label, stb stb... Elvégre a Tie Guan Yin egy sokszínű tea.

   Ez itt tehát a 1300/1725 Yellow Label Tie Guan Yin. Az alap minőségnek számító orange és green címkés teákhoz képeset ez itt már prémium kategóriás tea.
   Nyári vihar után éledező, pislákoló virágos rét. Finom, puha, selymes nyugalom. Utolsó felöntések: törékeny hajnali gyöngyvirág. Mi nagyra becsüljük. Különleges élmény.

Ez a tea kb. 7-7.5gr-os vákuum tasakokba van csomagolva. 

Ára: 450 Ft
 / ~7.5gr = 1 tasak.
Tetszőleges mennyiségben vásárolható.


   A tea elkészítéséhez leginkább (sőt ez esetben szinte kizárólag...) a Gong Fu Cha-t azaz kung fu teaszertartást javasoljuk, de természetesen "hagyományos" módon, nagyobb mennyiségben felöntve is elkészíthető. Ez utóbbi esetben használjon 1 tasak teát, rá fél liter 90-95 °C-os víz, 1-2 perc után lehet szűrni, majd még 2-3-szor ízlés szerint felönteni, kitart egész napra...

A teáról további, nagyobb felbontású, jobb minőségű fotókat IDE KATTINTVA talál!

 Tie Guan Yin 1300/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Yellow Label zöld oolong tea

Tie Guan Yin 1300/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Yellow Label zöld oolong tea

Tie Guan Yin 1300/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Yellow Label zöld oolong tea

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 169
Tegnapi: 128
Heti: 169
Havi: 4 766
Össz.: 330 242

Látogatottság növelés
Oldal: Tie Guan Yin 1300/1725 Kegyelem Vas Istennője 2016 ősz Yellow Label zöld oolong tea
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »