"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Tie Guan Yin 900/1725
Kegyelem Vas Istennője
2016 ősz Green Label zöld oolong tea

   Tie Guan Yin 铁观音, hagyományos karakterekkel: 鐵觀音, magyar nevén Kegyelem Vas Istennője. Zöld wulong (oolong), egészen pontosan qing cha. A türkizzöld teákat részletesen bemutató oldalunk erre található.
   Évente négyszer szüretelik, tavasz nyár ősz tél. Kiemelkedő minőségű és jelentőségű igazából a tavaszi és az őszi. A nyári szüret több lépcsőben végzett karbantartó szedés, a téli szedést pedig sok helyen meg sem tartják, kivételt képez Tajvan, ahonnan kiemelkedő minőségű téli zöld oolong teák érkeznek, de ez egy másik, jövendőbeli történet...
   Tehát tavasz és ősz: A tavaszi mindig frissebb, élénkebb, hangosabb (~kesernyésebb), benne az ébredő természet hatalmas (de hamarabb elégő) energiájával, míg az őszi sűrűbb, teltebb, hosszabb lecsengésű, egyszerűen őszibb. Érdemes mindkettőt kipróbálni, könnyen tetten érhető a jellembeli/évszakbeli különbség, és természetesen a fajtabeli hasonlóság is!

Tie Guan Yin 900/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Green Label zöld oolong tea

   Az itt bemutatásra kerülő Ti Kuan Yin tea 2016 őszi szedésből származik, tehát egészen 2017 októberig ez a legfrissebb. A termesztés és a szüret helye a Tie Guan Yin teák első és eredeti termőhelye: Fujian tartomány Anxi nevű megyéje, annak is belsőbb, magashegységi vidéke.

A Qing Shui Yan szentély Anxiban

Belső Anxi magashegyi Tie Guan Yin tea

   A helyi hagyomány szerint a Tie Guan Yin teavariánsról szedett leveleket először 1725-ben dolgozták fel oolong teaként, akkor tájt még sötétebb (hosszabb) fermentációval, illetve erősebb, faszén fölött történő besütéssel. Maga a türkizzöld qing cha, enyhébben fermentált, orchideás-virágos-gyömölcsös, golyóformára gyúrt oolong a 19. században jött divatba és hódít azóta is, először meglepő módon angol területen, majd szerte a világban.

Az oolong / wulong tea egyesek szerint "idegméreg", mások szerint a teák non plus ultrája, megint mások nem keresik, nem értik, nem érintik. Szerintünk mindhárom, vagyis az oolong/wulong teák világa egy szóval: megkerülhetetlen. 20-ból legalább 1 tea legyen oolong, illetve minél sötétebb (azaz "wulong-abb"), annál több...  

   Az évek során többféle értékelési és besorolási rendszer jött létre a Tie Guan Yin teák minőségi kategóriákba sorolására, A AA AAAAA++++, különféle jelzők, szelíd, virágos, gyümölcsös, savanykás, stb...
   Mi itt a TEA U.T.-on megalkottuk a saját, szubjektív rendszerünket. Sok csoda és komplexitás nincs benne, két szám. Mivel 1725 az őseredet évszáma, nálunk ez lesz a legmagasabb minőségű tea, 1-es pedig a legalja, ilyen teát persze nem fogunk forgalmazni, még közelítőleg sem. A szám mellett feltüntetjük, többnyire a leírásban, a tea alapvető ízjellegét is, de a további kóstolgatást, ízlelgetést a kedves teaivóra bízzuk.
   A szín szerinti jelzet csupán általunk kitalált fantázia név, Blue Label, Green Label, Pink Label, stb stb... Elvégre a Tie Guan Yin egy sokszínű tea.

   Ez itt tehát a 900/1725 Green Label Tie Guan Yin. Bele a közepébe, már ami a minőséget illeti, egyben a beszállítónk legalsó árkategóriás, de már jelzett, azaz évszakonként válogatott teája.
   Az Orange Label-lel közel azonos az ára, azonban itt már komolyabb tartalommal, hosszabb utóízzel számolhatunk, illetve megjelennek a kedvelt "savanykás" (lü cha jellegű) ízkomponensek is. Ebből következően a felöntési időkre fordítsunk nagyobb figyelmet, különösen az elején. A savanykás jelző félrevezető lehet, illetve félreértésre adhat okot. Ez a savanyú nem egy mártás savanyúja, illetve nem kellemetlen sav, olyannyira nem, hogy ez az íz a Tie Guan Yin teák egyik legfontosabb (természetesen természetes!) aromája. Wei Suan , szó szerint azt jelenti "finoman savas", de a wei azt is jelenti: elmélyült, részletekbe menő. 

   A tea elkészítéséhez leginkább (sőt ez esetben szinte kizárólag...) a Gong Fu Cha-t azaz kung fu teaszertartást javasoljuk, de természetesen "hagyományos" módon, nagyobb mennyiségben felöntve is elkészíthető. Ez utóbbi esetben használjon 5-6gr teát, rá fél liter 90-95 °C-os víz, 1-2 perc után lehet szűrni, majd még 2-3-szor ízlés szerint felönteni, kitart egész napra...

A teáról további, nagyobb felbontású, jobb minőségű fotókat IDE KATTINTVA talál!

 Tie Guan Yin 900/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Green Label zöld oolong tea

Tie Guan Yin 900/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Green Label zöld oolong tea

Tie Guan Yin 900/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Green Label zöld oolong tea

Tie Guan Yin 900/1725  Kegyelem Vas Istennője  2016 ősz Green Label zöld oolong tea

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 132
Tegnapi: 128
Heti: 132
Havi: 4 729
Össz.: 330 205

Látogatottság növelés
Oldal: Tie Guan Yin 900/1725 Kegyelem Vas Istennője 2016 ősz Green Label zöld oolong tea
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »