"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Zheng Shan Xiao Zhong, azaz
finoman füstölt, prémium Lapsang Souchong fekete tea

   Íme a világ első fekete teája! De, még mielőtt bárki megrémülne, vagy reménykedne(?), nem, itt nincs orrfacsaró könnyfakasztó füst, sem pedig füst aroma. Az igazi, eredeti lapsang souchong nem a tömény füstről (és semmiképpen sem az általánosan elterjedt, legalja minőségű "lapsang" füstaromájáról) szól!
   Az itt kínált teánk bemutatása előtt azonban következzen néhány általános információ az első, eredeti vörös/fekete teáról:

   Wuyi hegység, valamikor a 14. század végén: egy korabeli császári rendelet alapjaiban rendíti meg, sőt szinte semmisé teszi a vidék hagyományos teakészítési eljárásait, ugyanis kimondja, hogy a gőzölt, majd porrá őrült és így lepénybe préselt (többnyire zöld) teák helyett, a császári hódolati tea kizárólag megsodort, leveles tea lehet. A teák gőz fölött történő "lezárását" (sha qing ~ a zöld megölése) rövid időn belül felváltja a wok-ban történő besütés, illetve a parázs fölötti szárítás. Maga a fekete tea valamivel később, a 16-17. század fordulóján jelenik meg, egyes elképzelések szerint a korabeli hadi események mellékhatásaként. Amikor az ember épp háborúzik nem mindig van ideje a tea kifinomult feldolgozásával bíbelődni, olykor órákat-napokat is csúszhat a frissen leszedett levelek végleges szárítása, a tea mindeközben azonban él, vagyis éppen hogy halódik, azaz oxidálódik, amely folyamat köztudottan a vörös/fekete tea gyártás központi eleme... 

   Az előző bekezdésben tárgyalt két technológiai elem (sodrás és szárítás) kereszteződése mentén született a Zheng Shan Xiao Zhong 正山小種, Kína deklaráltan első fekete teája. A Zheng Shan 正山 Igazi Hegy a Wuyi hegységre (azon belül is Tongmu falu környékére), vagyis a tea autentikus termőterületére utal, a 小種 pedig azt jelenti "kis fajta" és a Wuyi terület eredeti, kis levelű teavariánsát, a Bohea-t jelöli . Az európai utazók és kereskedők megjelenése után nagyon hamar szép hírnévre és még nagyobb keresletre tett szert az eredeti Lapsang tea, és szinte ezzel egyidőben kezdtek megjelenni mindenféle (nem az eredeti termőterületről származó) utánzatok, hamisítványok, amelyeket a Wai Shan 外山 azaz Külső hegyi jelzővel illetünk. 

qing luo füstölő ház

Qing Luo, a hegyoldalban pedig fenyőrengeteg

   Az örökké ködös-párás Wuyi hegy sziklarengetegében növő Zheng Shan teához általában a kinyílt második-harmadik, legfeljebb negyedik leveleket szedik le, a rügyeket más teának dolgozzák fel. A kora reggeli szedés után a tea estig hervad (itt már megjelenik a fenyőtűz), majd kövekezik a tea sodrása és fermentálása, amit wok-ban sütéssel zárnak le, végül a levelek végső szárítása, ami kimondottan erre a célre épített különleges, emeletes faházakban (Qing Luo 青楼) történik.

qing luo füstölő ház

Ez itt a felső szint, ez még a hervasztás

   Ez az utolsó szárítási szakasz az igazi, finoman "füstös" lapsang teák egyedi ízvilágának a kulcsa. Nagyjából 8-10 órát tölt a tea a helyi, gyantadús fenyőfák parazsa fölött és lassan, de biztosan magába szívja az aranyló borostyán különleges aromáját. Az eljárás neve 熏焙 xun bei, szó szerint: füst fölött történő lassú szárítás. A parázsló fenyő nem okádja magából a füstöt, hanem éppen annyira engedi ki, hogy az nagyon finoman járja át a teát. Az eredeti, magas minőségű Lapsang Souchong tea nem füstös! :)

qing luo füstölő ház

A végső füstölés a ház alsó szintjén történik, a képen látható bambusztálcákban.

   A Zheng Shan Xiao Zhong - Lapsang Souchong tea további, részletesebb bemutatását egy következő alkalommal tesszük meg, most következzen az általunk kínált Lapsang tea bemutatása:

Zheng Shan Xiao Zhong, prémium Lapsang Souchong fekete tea

Füst-szellő, fenyő-pára.

   Az első három felöntés forró, nyáresti virágos kert, majd karamellás-malátás ízek, a hatodik felöntés körül pedig előbújnak a citrusos ízek is a lágyan kesernyés kakaó mellett. Nem akarok túlzásba esni, de ez itt egy komplett trópusi gyümölcstál, kiwivel, mézzel, dinnyével. Az embernek egészen megjön az életkedve.
   A csészét mindenképpen illatozzák meg. Sőt, szaglócsészét ide! ...aztán az utóízében, nagyon messziről, szinte utópiaként felsejlik a finom fenyőfüst emléke. Így van! Mintha csupán emlékezne rá a tea, hogy valaha "kifüstölték". 

Zheng Shan Xiao Zhong, prémium Lapsang Souchong fekete tea

Zheng Shan Xiao Zhong, prémium Lapsang Souchong fekete tea

   Precízen megszőtt bársony kelme, ami szinte elnyűhetetlen, 4gr levél egy elmosással, egyre forróbb vízzel (85 fokról indulva), könnyedén ad nyolc felöntés teát a 100ml-es kannából. Mi tíznél hagytuk abba, a mentás utóíznél... 


Ára:
1.600 Ft / 50gr.


   A tea elkészítéséhez leginkább (sőt ez esetben szinte kizárólag...) a Gong Fu Cha-t azaz kung fu teaszertartást javasoljuk, de természetesen "hagyományos" módon, nagyobb mennyiségben felöntve is elkészíthető. Ez utóbbi esetben használjon 5-6gr teát, rá fél liter 90-95 °C-os víz, 1-2 perc után lehet szűrni, majd még 2-3-szor ízlés szerint felönteni, kitart egész napra...

A teáról további, nagyobb felbontású, jobb minőségű fotókat IDE KATTINTVA talál!

 Zheng Shan Xiao Zhong, prémium Lapsang Souchong fekete tea

Rügy helyett második és harmadik levél

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 96
Tegnapi: 128
Heti: 96
Havi: 4 693
Össz.: 330 169

Látogatottság növelés
Oldal: Zheng Shan Xiao Zhong (finoman füstölt prémium Lapsang Souchong) fekete tea
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »