"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Zhong Cha 1998 Hong Yin érlelt zöld puerh tea

   Kis puerh tea-történelem. Mint minden teamese, ez is így kezdődik: volt egyszer egy Kína... aztán 1938-ban megalakult a Kunming Teagyár, meglepő módon Kunming városban, ami ugye Yunnan-ban található, a puerh tea hazájában. A modern puerh termelés első számú gyártójáról van szó, amelyet aztán sorban követettek a többiek, a Menghai, a Xiaguan, stb... Ez az "elsőség" a hagyományos puerh receptek számozásában is megmutatkozik, ugyanis a Kunming receptjei végződnek 1-essel, Menghai 2-es, Xiaguan 3-as, a gyárak létrejöttének sorrendjében.
   Minden szép volt, minden jó volt, azonban(?) elérkezett 1949 és Kínában "beköszöntött" a kommunizmus, a jóból pedig a nagy puerh teagyárak sem maradhattak ki, aminek eredményeképpen nagyjából 40 évig egyféle teát lehetett termelni: kínait. Ez lett a Zhong Cha 中茶, azaz kínai tea. A gyárak megmaradtak, azonban nem használhattak semmilyen saját jelzést a puerh lepényeiknek, kizárólag a Zhong Cha-t, ami lényegében a kínai állam teamárkája lett. Mindössze a karakterek stílusa, illetve a tea karakter színe változott az idők folyamán, így legalább nagyjából be lehet határolni, hogy mikor készülhettek a korszak adott lepényei. A leghíresebbek ugye: hong yin vörös jelzés, lan yin kék, lu yin zöld, egyszerűsített karakteres lepény, sárga jelzés, stb... Egészen véletlenül a Zhong Cha jelzés egybeesett a Kunming Teagyár logojával, hiszen ők voltak az elsők és hát ők is kínai teát termeltek, kezdetben állami felügyelet nélkül persze.
   Telt múlt az idő, majd a 80-as évek végétől az állam fokozatosan elkezdte levenni a kezét a teagyárakról, elkezdődhetett a privatizáció, illetve a jogfolytonosság érvényesítése. A Menghai újra Menghai lett meg DaYi, a Xiaguan újra rajzolhatott daru madarat, létrejött a Haiwan. A Kunming Teagyár viszont megmaradt az állam védőszárnyai alatt, gondolom úgy láttak a legbiztosabbnak a fennmaradást és kvázi állami teamárkaként folytatta pályafutását. Leírom angolul: China National Native Produce & Animal Byproducts Import & Export company (CNNP), Yunnan Tea Branch. Röviden CNNP, azaz Kínai Nemzeti Hazai Termékek ... Yunnan-i Tea Ágazata, a következő logo-val, ami egyben tehát az egyik legrégebbi teamárka:

zhong cha

   Így hívják tehát azt az állami szervet, amelynek jogelődje (azaz a kínai állam maga) negyven évig a puerh tea termelését felügyelte, majd a 90-es évektől tulajdonképpen gazdasági társaságként, CNNP néven folytatta működését. Mi a modern állam, ha nem üzletemberek gyülekezete?!... De maradjunk a puerhnél, szóval a CNNP teamárkája a Zhong Cha, amelynek égisze alatt a Kunming Teagyár kiadja puerh lepényeit, de létezik Wuzhou Zhong Cha is ugye LiuBao teával, illetve sok hunani heicha kiadás is Zhong Cha, hogy csak a legjelentősebbeket említsem. 

Zhong Cha 1998 Hong Yin érlelt zöld puerh tea

Zhong Cha 1998 Hong Yin érlelt zöld puerh tea

   Az itt bemutatott tealepény már CNNP kiadás, állami Zhong Cha logo-val, ezen belül is a Kunming Teagyár Jixing márkás zöld puerh-je 1998-ból. Ez itt a Hong Yin, azaz Vörös jelzés, ami az egész puerh piac értékmérőjének számít, minőségban és értékben egyaránt. Ez a lepény életének egy jelentős részét a trópusi Malájziában töltötte, aminek eredményeképpen nem hétköznapi érlelt jegyeket mutat. Hozzám nagyjából nyolc éve került és a puerh szekrényemben folytattam a párás érlelést, nem akartam, hogy ez a kiváló tea "lemaradjon"...
   Ez a tea nem elsősorban azért kapott ennyire magas pontszámokat, mert idős, hanem azért mert kivételes minőségű alapanyagból készült.  

Jelen Zhong Cha Vörös jelzésű tea puerh koefficiense 247,1PU (88,2%) az alábbiak szerint:

- a tea csomagolása: 8,5 x 1 = 8,5

- a teaforma megjelenése: 8,5 x 2 = 17

- a tealevelek illata szárazon: 8,5 x 2 = 17

- a tealevelek illata felöntve: 8,5 x 2 = 17

- az elkészült teaöntet illata: 8,5 x 2 = 17

- az elkészült teaöntet színe: 10 x 1 = 10

- "íz":  - első íz, az első flash: 9
          - utóíz a szájban és a nyelven: 9,5 (az olajok, esszenciák szinte azonnal egészen az ajkakig érnek)
          - utóíz a torokban: 8,5
          - a tea felönthetősége: 8,5 (forró, még forrób, legforrób víz használata javasolt)
            ------------------------------------
            összesen: 8,875 x 3 = 26,625

- "hatás":
          - erő: 8 x 3 = 24
          - szakralitás: 8,5 x 3 = 25,5
          - feeling: 7,5 x 3 = 22,5

- "működés": 8,5 x 3 = 25,5

- a teáscsésze illata: 8,5 x 1 = 8,5

- a tealevelek megjelenése felöntés után: 9 x 2 = 18

+ Jin Chan like = 10

Zhong Cha 1998 Hong Yin érlelt zöld puerh tea

Ára:
9.990 Ft / 50gr.
5.500 Ft / 25gr. 

Az egész lepény 400gr, de ez a tea csak kimérve eladó limitált mennyiségben!


   A tea elkészítéséhez leginkább (sőt ez esetben szinte kizárólag...) a Gong Fu Cha-t azaz kung fu teaszertartást javasoljuk, de természetesen "hagyományos" módon, nagyobb mennyiségben felöntve is elkészíthető. Ez utóbbi esetben használjon 5-6gr teát, rá fél liter 90-95 °C-os víz, 1-2 perc után lehet szűrni, majd még 2-3-szor ízlés szerint felönteni, kitart egész napra...

A teáról további, nagyobb felbontású, jobb minőségű fotókat IDE KATTINTVA talál!

Zhong Cha 1998 Hong Yin érlelt zöld puerh tea

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 148
Tegnapi: 128
Heti: 148
Havi: 4 745
Össz.: 330 221

Látogatottság növelés
Oldal: Zhong Cha 1998 Hong Yin érlelt zöld puerh tea
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »