"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

A puerh teafákról...
elsősorban korra és nemre való tekintettel

Bokor vagy fa? Ha fa, akkor vadon élő vagy ültetett? És hány éves? Ha bokor, akkor vegyszerezett vagy organikus? Sheng Tai?! Wild arbor?
Néhány kérdés, amelyek manapság egyre több teahívőt foglalkoztatnak. 

De tudjuk-e egyáltalán mi a kérdés? És ha megkapjuk a választ, tudjuk-e értelmezni, vagy még nagyobb lesz a kavar a fejünkben?

ekkora fa!

Gu Shu Qiao Mu és öccáz éves!!!

   Kezdjük a legelején: a tea növény őshonos környezetében fa formájában él. Ami azt jelenti, hogy egyetlen függőleges törzse és ebből a törzsből elágazó lombja van, amelyen pedig levelek találhatóak. Ha mese lenne, így folytatódna: ...aztán az Isten megteremtette az embert... és valóban! Mióta világ a világ az ember művel. Művel, azaz a természetet a saját elképzelései szerint formálja, alakítja, végül is a saját céljának megfelelően használja. A legtöbb teás oldalon ilyeneket lehet olvasni: itt és itt legalább 1500 éves feljegyzések vannak a teatermelésről. És akkor az olvasó ezt mondja a képernyő előtt: hűű, de régi, hű de eredeti, hű de megveszem! Kérem szépen... az lehet, hogy a legkorábbi emlék (~hagyomány), vagy fizikailag megőrződött bármi, amit meg lehet fogni és még írva is van rá valami 1500 éves, de kérdem én, éltek-e tízezer vagy százezer éve emberek és teafák a Földön? Hű, de ősi a kétezer éves római kultúra, de vajon hol lesz százezer év múlva? Más szóval: hol vannak a százezer vagy egy millió évvel ezelőtt létezett teafák és teaművelő emberek? Jól megérdemelt pihenésüket töltik, vagy újra itt? Lényegtelen. De itt voltak. Már akkor is...
   Szóval fa és ember. Mióta világ a világ. Az ember pedig művel, és mi ennek a művelésnek a formáit és következményeit fogjuk kicsit körbejárni.

   Az első bekezdés az ún. vad teafát illeti, ami a jelenlegi hivatalos vélekedés szerint nem is azonos magával a Camellia Sinensis fajjal, hanem egy attól eltérő növényről van szó. Lehet benne némi igazság. Aki látott már teafát, az tudja, hogy nem egészen így néz ki:

vad tea

   #1: Yunnan-ban többnyire ye sheng 野生 néven ismert, a teához hasonlító növényről van szó, amelyet újabban vagy nem is annyira újabban, de művelésbe is fogtak. Íme a művelt vad tea! Nem egyszerűsíti a kérdést, hogy a valódi Camellia Sinensis fák olyan példányait is, amelyek valóban vadon nőnek szintén szokás ye sheng-nek, azaz vadon élőnek nevezni.

--------------------------------------------

   #2: A vadon élő teafa elméletileg olyan Camellia Sinensis var. Assamica példány, amely a legkorábbi emlékezet szerint sem állt soha művelés alatt. Elméletileg, mert hát, ki emlékszik már arra, hogy ezeket a fákat itt lent ki és mikor ültet(het)te?

vad teafa?

vad teafa?

Igen, ott fent szüret folyik. Mondom, fa és ember.

----------------------------------------

   #3: A következő csoportot azok a példányok alkotják, amelyeket egészen bizonyosan ember ültetett, illetve szaporított, akár magról akár dugványról. Itt kezd el igazán differenciálódni a történet, olyannyira, hogy a számozást is újragondoljuk.

Napjainkban Yunnan-ban a tea növényt alapvetően kétféle módon művelik: hagyják fa formára nőni, vagy bokorrá metszik és úgy tartják. Ez a két forma a legelterjedtebb nevezék szerint a qiao mu 乔木 és a guan mu 灌木. A mu 木, mint fa mindkettő alapja, csak az egyik "magas, szálas" azaz qiao, míg a másik szó szerint "öntözött, locsolt" guan, ami előre vetíti, hogy itt szinte kizárólag extenzíven művelt, szépen sorjázó ültetvényről lehet szó. Valahogy így:

tai di guan mu

   Ha Yunnan-ban jár és ilyet lát, mondja ezt: táidi guanmu! Tái di 台地 jelenti ugyanis a teraszos termőterületet kínai nyelven, ahol kizárólag bokor, azaz guan mu teanövények nőnek. Egy mítosz alkonya, lehetne a kép címe...    Az évente termelt és piacra kerülő puerh tea nagyjából 90%-a ilyen ültetvényekről származik, ami persze messze nem jelenti azt, hogy az ilyen tea ne lehetne magas minőségű termék. Mi azonban mégis a természetet keressük, ami valahol itt kezdődik:

fiatal qiao mu ültetvény

   Amit a fenti képen látunk az szintén ültetvény, de immár nem táidi formában, hanem yunnaniul szólva ligetesen, a teanövények pedig nem guanmu bokor formára lettek metszve, hanem jól láthatóan egyenes törzzsel rendelkeznek, azaz qiao mu szálas fa. Az előtérben öregebb példányok, míg fentebb középen a fiatalabb hajtványok. A qiao mu kifejezés az angol teanyelvben 'arbor tree' formában terjedt el és mivel az angol teanyelv megelőzi (legalább is időben) a magyart, meg kell vizsgálnunk mit mond. 'Arbor' szó szerint ligetet, erdőcskét jelent. És igazuk van! Aki Yunnan-ban qiao mu szálas teafát növeszt, az az évezredes hagyományokat követve mindezt ligetes művelési módon teszi. A qiao mu tehát megjelöli mind a növény formáját, mind a termesztés módját: ligetes növő törzzsel rendelkező fa. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a közhiedelemmel ellentétben a qiao mu nem jelzi az adott teafa korát.

   Itt kell egy szükségszerű közbevetést tennünk "vad tea" ügyben. Előfordulhat ugyanis, hogy ilyen-olyan okból abbamarad egy ember által létrehozott qiao mu ültetvény, avagy ligetes teakert művelése, amelyet aztán szépen lassan visszahódít a természet. A kertben található fák persze tovább élnek, egyrészük elpusztul, mások "elvadulnak"... aztán ismét megjelenik az ember és újrafelfedezi a kertet, vagyis azt ami abból megmaradt, adott esetben újra művelésbe is vonja.
   Az ilyen teafákat természetesen nem tekinthetjük vad fának, még akkor sem ha többszáz év telt el a művelés felhagyása óta. Ezek legfeljebb ősi fák, a vadonban... Az ilyen esetek miatt különösen nehéz megállapítani melyik teafa valóban "vad", azaz nem ember által ültetett és melyik példányok alkottak valaha tudatosan létrehozott ültetvényt. Manapság egyébként nagy divatja van az ilyen régi, elhagyott teakertek felkutatásának, ritka, különleges, különlegesen tiszta teák kerülnek ilyen fákról a piacra. Képzeljék el, mekkora élmény lehet megállni valahol a sűrű erdő közepén és ráeszmélni, a körülöttünk álló fákat háromszáz-ötszáz éve valaki szándékoltan ide ültette és sokáig művelte... én kipróbálnám...

   A természetes mutáció okán aztán ezek az elvadult fák idővel jelentősen eltérhetnek az egykor művelt Camellia Sinensis fajtól, lehet, a ma yesheng-nek nevezett variáns is egykor művelt tea volt. E gondolat mentén ki kell emelnünk egy nagyon fontos tényezőt a puerh világában, ez pedig a származás, az eredet kérdése.

tealevél sor minta

   Yunnan tartomány nem mindig volt Kína része, nagyon sok népcsoport lakja, közülük jó néhány erős autonómiát harcolt ki magának a történelem során, lakóira azonban mind a mai napig valamiféle hagyományőrző, exotikus nomádként tekintenek Kínaszerte. Talán ez a földrajzi és kulturális elszigeteltség a legfőbb oka annak, hogy teájuk az itt megvizsgált és tárgyalt tea-rangsorban csupán összefoglaló "puerh" néven szerepel, noha a puerh tea ugyanolyan sokszínű, mint Kína más termőterületeinek klasszikus zöld teái, csak éppen itt a végtelen változatosság oka maga a természet, (míg a klasszikus zöld teák esetében leginkább az emberi kézművesség.) 
   Ha Yunnanra mintegy "kisKínaként" tekintünk Kínán belül, akkor az egyes - extrém esetben egyetlen egy többezer éves fáig - specifikált termőterületek, terroirok, továbbá a több terület teájának keverékeként létrejövő blendek jelenthetik a puerh zöld tea végtelen változatosságának alapjait. Megannyi teahegy, több száz falu, ezerféle élőhely, talaj, ökoszisztéma és ezek okán ezerféle helyi tea változat. A JingGu-béli Da Bai változat (a maga vaskos, sűrű fehér szőrmével borított rügyeivel), JingMai illetve GeDeng és YiBang eredendően kislevelű teái, YiWu hatalmas rügyei, BanZhang semmihez sem fogható keserű íze mind-mind külön teaként kezelendőek, egészen pontosan megkülönböztethetőek egymástól és persze ahogy lenni szokott, minden falu, minden termelő a saját teáját tartja a legjobbnak... Ha Ön eltévedt a megannyi puerh tea világában, egyetlen gyógymód létezik: minél több teát inni!

nagy fehér

Da Bai azaz Nagy Fehér JingGu-ból

   A következő pontban a művelés egy másik aspektusáról lesz szó, ahol az embernek még hangsúlyosabb szerep jut(hat), mint a szaporítás során.
   A teraszokon szinte lehetetlen az elvárt mennyiség és minőség megtermelése növényvédő, illetve kártevőírtó kemikáliák és műtrágyák nélkül, legalább is bő egy évtizeddel ezelőttig szinte minden nagy gyártó ezen a véleményen volt. Aztán nagyon fordult a világ, többek között a nyugati felvásárló erő és igény hatására a legnagyobb gyártók (Menghai, Haiwan, Xiaguan, Shuangjian Mengku) szinte rá vannak kényszerülve az organikus/bio teák gyártására. Hiába... haladni kell a korral:

öko bio tea

A qiao mu ültetvényeken hagyományosan többnyire organikus művelés folyik. (Ott inkább fordított az irány, a falusi paraszt a nagyobb hozam érdekében néha műtrágya és rovarírtó használatára vetemedik... Valahol érthető, de ez már a tea gazdasági oldala lenne, majd máskor...) A teafa ligetekben szerves eredetű trágyákat használnak, a védelmet pedig leginkább a természetre bízzák, pl. kámforfák, pálmafák, és legkülönfélébb orchideák, illetve jótékony rovarfélék segítségével.


 
   Vannak azonban olyan teafa-művesek (a földműves furán hangzana, a paraszt pedig napjainkban sajnos inkább pejoratív jelentéssel bír), akik nem érik be ennyivel, ők a sheng tài elvet alkalmazzák, amit nyugati terminológiával legjobban így adhatnánk vissza: biodinamikus gazdálkodás (kínaiul szó szerint "élő állapot, élő alak"). Ha a puerh lepényük csomagolásán megtalálják ezt a két karaktert 生态, akkor jól választottak. A biodinamikus gazdálkodásban ugye szerves trágyának vagy organikus rovarírtónak sem lehet helye, itt szinte mindent a természetre bíznak, a természetességre helyezik a hangsúlyt. A sheng tài 生态, tehát nem egy amolyan őserdei, primtív "termesztési" mód, teljesen spontán növő vad teafákkal, hanem egy igencsak környezettudatos, jótékony együttélés a természettel, ahol a legminimálisabb beavatkozás történik az ember részéről, noha mégis ő hozza létre magát az ültetvényt. 

   Ha a fentebbi qiao mu ültetvényünkön a teafák szép kort megért példányok, akkor valami ilyesmit látunk:

qiao mu puerh fa liget

évszázados puerh teafa

Ezeken a fákon a szüret valahogyan így zajlik. Igen, a fákon, ugyanis föl kell rájuk mászni. Fa és ember...

ember a teafán

   Ezzel el is érkeztünk az utolsó ponthoz: a teafák kora. Ennek megállapítására a legbiztosabb módszer, megkérdezni azt, aki ültette, hogy mikor ültette. Vagy a fiát, vagy az unokáját, vagy az ükükükunokáját, vagy valami yunnani sámánt, aki vissza tud utazni mondjuk 500-600 évet az időben. Egy biztos, ha puerh, ma minden gu shu! Gu shù 古树() azaz ősi fáról szedett tea. Az általános közmegegyezés szerint gu shu-nak az ötszáz évnél idősebb fákat hívjuk. Ne higgyenek a szemüknek! 30 dollárért manapság nem lehet gu shu teát venni! (Ez a shù természetesen nem azonos a shú 熟 sötét puerh shu-jával.) Nna, sussogjuk tovább: lao shu 老树 azaz öreg, legalább 200 éves fa. Ha a fenti két karakterpár valamelyikét látják egy puerh tea csomagolásán, Önöket vagy átverték, vagy ismételten jól válaszottak... 
   Végül, van még ilyen, hogy da shu 大树 nagy fa, illetve xiao shu 小树 kis fa, mindenféle önkényes életkor megjelöléssel, amelyet többnyire a teaturisták pénztárcájának vastagsága szerint ide-oda változtatnak a yunnani teaültetvény tulajdonosok... Egy da shu nagy fa lehet 50, vagy akár 400 éves is, stb...

Ez itt alább állítólag a legidősebb, Lincang prefektúra FengQing megyéjében. Nagyjából 3200 évesnek mondják...

feng qing 3200

Aki pedig alázatosan alá áll ezt látja:

3200 éves teafa alatt

Konklúzió?

Ha Önnek sok pénze van, akkor vegyen olyan teát, amire ez van írva: Sheng Tai Qiao Mu Gu Shu, aztán hívjon meg engem is egy-két csészére...

gu shu cha


Vagyis... van még egy legutolsó faktor a teatermelés kapcsán:

teafa

Szeretem a teafámat


Mondom, fa és ember, ember és fa.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.


(fotók: horsesmouth.puerist.co, crimsonlotustea.com, teaurchin.blogspot.hu, puerhshop.com, puerh.fr, )

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 127
Tegnapi: 128
Heti: 127
Havi: 4 724
Össz.: 330 200

Látogatottság növelés
Oldal: A puerh teafákról... elsősorban korra és nemre való tekintettel
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »