"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

WuLong - A fekete sárkány teája

Először is következzen néhány szó a sötét wulong teák feldolgozásáról, elkészítéséről. Wu Long 乌 annyit tesz fekete/sötét sárkány, a név eredetével most nem traktálnám Önöket, majd legközelebb... Lényegében egy félig, egészen pontosan részlegesen fermentált (oxidálódott) teáról van szó, valahol a zöld és a vörös(fekete) teák között félúton, de mégis egy teljesen más világban, ahol minden az örökké nedves sziklákról, a páradús levegőről és a tűzről szól...

A wulong teák feldolgozásának szedést követő fázisai:

- hervasztás, fonnyasztás felváltva napfényen és árnyékban.

- rázogatás, dobálás, aminek hatására beindul az oxidáció, felszakadnak a tealevelek sejtfalai és kiszabadulnak az illóolajok, polifenolok, amelyek a wulong teák semmihez sem fogható aromáit és ízvilágát adják.

- a gyártás legfontosabb fázisa ezután következik, amikor is kis tételekben faszén fölött, wokban sütik a teát, illetve bambusz tálcákon kézzel hegyesre sodorják a leveleket (ellentétben ugye a golyó formára gyúrt zöld wulong/oolong teákkal). A sütés és sodrás egymást követően többször is megtörténhet. Hagyományosan azt tartják, hogy a legmagasabb minőségű teát kilencszer is meg lehet sütni. Ezzel a mesterien végzett, és pontosan felügyelt művelettel teljesedik ki, tökéletesedik a tealevelek oxidációja, amit egy végső besütés és szárítás követ, konzerválva a kívánt és remélhetőleg megtalált illatokat, ízeket.

A gyakorlatban ez valahogyan így fest:

tea a bambusztálcán

Érkezik a tea a fonnyasztás után...

rázogatás, dobálás

Rázogatják, dobálják...

sütés - sodrás

Az előtérben látható a wok-ban sütés művelete, a háttérben álló két úriember pedig gyúrja, sodorja a tealeveleket...

wulong "halacskák"

Az elkészült wulong tea állítólag hasonlít az Öves díszcsík (Chromobotia macracanthus) nevű trópusi halra, és innen kapta egyik becenevét is: 泥鳅火, sült díszcsík.

Amint látjuk teljes egészében kézzel végzett munka a wulong tea feldolgozása, amely kis tételekben, manufakturákban, legtöbbször családi vállalkozás keretei között történik.

Az alábbi hivatkozásra kattintva kiváló video erről a gyönyörű mesterségről. A fenti fotók ebből a filmből lettek kivágva.

A két részes film második fele foglalkozik a wulong teával, amelyben Huang mester és fia Shen Hui mesél a család teatermelési hagyományairól, illetve magáról a wulong tea feldolgozásáról. 26:50-től érdemes elkezdeni! Gyönyörű, rendkívül szemléletes video, érdemes rászánni az időt!

Kína két leghíresebb, legelismertebb wulong termő területe a WuYi hegység, illetve Guangdong tartomány keleti része.

A következő részben ezen területekkel foglalkozunk.

wuyishan

   Wuyi Yan Cha - Wuyi Szikla Tea. A Wuyi hegység Kína Fujian tartományának legészakibb, sziklás, meredélyes, szűk völgyekkel, számtalan vízfolyással, patakkal tagolt része. A természetes szikla teraszokon a tea eredeti helyén, háborítatlanul nő, élvezve az elzártságot, a ködös félárnyékot, és a mindent átható párás levegőt, amit gyakori záporok tesznek még sűrűbbé, még áthatóbbá. Itt a Camellia Sinensis (azaz tea) növényfaj Bohea nevű, kisebb, kerekebb levelű alfaja az őshonos. Hogy alfajról, változatról, vagy külön fajról van-e szó, annak pontos rendjét még a biológusok sem tudják eldönteni és időről időre más véleménnyel állnak elő. Valójában lényegtelen. Sokkal fontosabb, ami ott Wuyi-ban történik. Ahol a tea eredetéről nem biológus viták döntenek.


wuyi hegység

                          A Wuyi hegység jellegzetes sziklatornyai


   Mert itt, a Wuyi oolong teák világában minden az eredetről szól. A legértékesebb teát bokronként ismerik, akiknek van szerencséjük a közelükben lenni.
   A Wuyi hegységben történelmileg 4 ősi tea létezik:
Tie Luo Han ~ Vas Harcos Szerzetes
Da Hong Pao ~ Nagy Vörös Köntös
Shui Jin Gui ~ Arany Víziteknős
Bai Ji Guan ~ Fehér Kakastaréj
   És létezik a fentebbi négy tea keresztezéséből (természeti vagy emberi közbenjárás által) létrejött nagyjából 25-30 további változat (pl.: Buddha Keze, Sarkcsillag, Halhatatlanság, Jáde a Sziklában, Törpe, Részeges Szerető, Arany Magvak, stb), amelyek közül jónéhány még az eredeti négy tea minőségét és értékét is felülmúlja. Wuyi-ban egy táblán föl van sorolva az összes ott termő tea, kezdve a négy ősi fajtával, majd a többi változat.

teaültetvény a Wuyi sziklák között

                            Teaültetvény a sziklák között   A 
Da Hong Pao, Nagy Vörös Köntös az egyik legeredetibb, de mindenképp a legismertebb, legnagyobb hírnévnek örvendő Wuyi tea . Az eredeti, igazi Da Hong Pao (avagy Ta Hong Bao) teához gyakorlatilag lehetetlen hozzá jutni. 3 azaz három nagyjából 350-400 éves teafáról van szó. Ez a három fa adja azt a körülbelül 20-30gr teát, amit az évente (vagy ritkábban) megrendezett árverésen 4.000.000 forint (igen, négy millió!) körüli áron nyer el a szerencsés kiválasztott. A további mennyiség sorsáról nincs információ...

   A történet röviden: még a Ming dinasztiában (1368–1644) történt, hogy egy magasrangú hivatalnok a környéken járt, és hirtelen nagy betegség lett úrrá rajta (más verzióban az édesanyja betegedett meg). Állapota egyre súlyosabbra fordult, amikor is a Wuyi hegység egy eldugott kolostorának szerzetesei vették gondjukba, és azzal a teával szabadították ki a halál markából, amit a fentebb említett három teafáról szedtek. Miután felépült hazatért otthonába, de nemsoká ismét visszatért a Wuyi szurdokaiba, és hálából egy nagy vörös köntöst terített arra a sziklára, ahol az említett három teafa áll. És ezek a fák ma is állnak, régebben fegyveres őrök vigyázták őket, manapság erre már nincs szükség. Amint látjuk teremnek is, szüretelik is őket, megkóstolni földi halandó persze nem fogja az aranynál drágább levelek öntetét, de tőlük származik az összes tea amit da hong pao-nak neveznek Wuyi-ban. 
 
da_hong_pao eredeti fák
 
Íme a három eredeti Da Hong Pao teafa

 
Ezen három teafa első-második-harmadik-sokadik leszármazottjai adják ugyanis azt a da hong pao teát, amit mi is megkóstolhatunk. Minél közelebb van egy tea az eredetihez annál ritkább és drágább persze. Másfelől, lehet olyan "da hong pao"-nak nevezett teát is vásárolni, ami sosem látta az ősi három teafát, még hírből sem, sőt nem is a Wuyi hegységben nő, hanem pl. Hunan-ban, Guangdong-ban, vagy mondjuk Vietnámban. Hiába, a piac nagy úr...
 
alant a népes sereg
 
A sziklapárkányon növő három eredeti Da Hong Pao fa, alattuk pedig a tőlük származó klónok. Minél közelebb, annál értékesebb!


 
   A Wuyi hegységtől délebbre eső területen, nem is olyan régen, 1914-ben született egy rendkívül izgalmas és napjainkban méltán egyre nagyobb népszerűségnek örvendő wulong tea, a Shui Xian. A tea hivatalos neve (megkülönböztetve-elhatárolva a WuYi-ban is készített, szintén ShuiXian-nak nevezett, de sokkal jobban besütött teától!) magában foglalja szülőhelyének nevét is: 漳平水仙 = Zhang Ping Shui Xian. 
   Ha a gong fu cha (kung fu tea) szertartás terjedési irányát vizsgáljuk, látható hogy Zhang Ping vidéke volt az első, amit Fujianban elért ez a tizenötödik század végén Guangdong tartományban születő teakészítési módszer. (Más források szerint a gong fu cha születési helye a Wuyi hegységben található...) A ShuiXian tea létrehozói mintha vissza akartak volna térni a kung fu cha gyökerekhez, amikor megalkották ezt a wulongot, amely leginkább az eredeti kungfu teához, a Feng Huang Dan Cong-hoz hasonlít. A FengHuangDanCong (Arany főnix magányos bokrai) volt ugyanis az a tea, amely köré a guangdongi Chaoshan vidék buddhista kolostoraiban megszületett, kikristályosodott a kungfu tea készítés szertartása. A dan cong teák mind a mai napig Guangdong legtöbbre tartott, legismertebb teái (ha az egyre tökéletesebb puerh hamisítványokat most kihagyjuk a tárgyalásból).
   Ahogy fentebb többször is említettem, a meditatív wulong teák elkészítéséhez (elkészítése mentén) jött létre a Gong Fu Cha / Kung-fu Cha szertartás forma a kínai buddhista kolostorokban, valamikor a 17-18. században. Egyes források szerint a Wuyi hegység eldugott völgyeiben, a legtöbb szerint azonban kicsit délebbre Guangdong-ban, a magányos főnix teák vidékén...  
 
dancong magányos teafák
 
                        A Feng Huang Dan Cong teafáiIde kattintva néhány eladó wulong teából szemezgethet, vagy kattintson az alábbi képre!

Wulong tea
 

--------------------------------------------------------------------------------------------
Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.
 


(nem saját képek forrása: camellia-sinensis.com, peonyts.com, cantonteaco.com, teaguardian.com, tea-adventure.com, nipic.com)
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 128
Tegnapi: 128
Heti: 128
Havi: 4 725
Össz.: 330 201

Látogatottság növelés
Oldal: WuLong tea - A Sötét Sárkány teája
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »