"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

A tradícionális Yixing kerámia

   A yixing agyag egyáltalán nem tartalmaz ólmot és egyéb mérgező anyagokat, ezért nem szükséges mázat használni az ilyen anyagból készített eszközöknél. A különleges technikának, többek között a nagyon magas hőmérsékleten (1000-1200°C), oxidatív környezetben történő kiégetésnek köszönhetően máz nélkül sem engedi át a vizet, mégis eléggé porózus marad, hogy "megjegyezze" a benne elkészített teákat.
   A yixing agyag, a kínai Jiangsu tartomány Yixing nevű városáról kapta nevét. Legfőbb lelőhelye a város fölé magasodó hegyekben található, ilyen a Huanglong Shan, a Chuanbu Shan és a Zhaozhuang Shan. "Agyagnak" hívják, de csupán az egyszerűség, a közérthetőség kedvéért, ugyanis nem a szokványos, talaj jellegű, üledékes folyami agyagról, hanem egyfajta porózus kőzetről van szó, amelyet a fent felsorolt hegyekben bányásznak. Lényegében tehát a yixing agyag alapja ez a kőzet, melynek évmilliók alatt kristályosodott ásványi alkotói (pl:, kaolinit, csillámpala, kvarc, vas-oxid, réz) meghatározzák a végül belőle készített kerámia tárgyaknak a tulajdonságait (színét, sűrűségét, stb).

   Miután kinyerték a Yixing környéki hegyekből, az alapkőzetet először finomra őrlik, majd válogatás és szitálás után vízzel elkeverik. Az így létrejött pasztát ZiSha-nak vagy ZiNi-nek hívjuk. A Zi (lila) arra utal, hogy az eredeti, a legősibb yixing kerámia tárgyak ilyen agyagból készültek. Sha illetve Ni pedig azt jelenti homok (utalva az anyag nagyon finom, homokszerű textúrájára), illetve agyag. A yixing kerámiákat hagyományosan a Yixing város mellett található Dingshu nevű falucskában állítják elő. Az első yixing tárgyakat a Song dinasztiában készítették (960 – 1279), igazi virágázása azonban a 16-17. században kezdődött és töretlen azóta is.

zhu ni shui ping


   A yixing kerámiák egyik legfontosabb tulajdonsága hogy máz nélkül sem engedik át a vizet; továbbá a normál agyag eszközökhöz képest sokkal szilárdabbak, finomabb a szerkezetük, rugalmasabbak, tehát időt állóbbak, tartósabbak. Egy jó yixing eszköz örökéletű. Magas vas tartalmának köszönhetően a yixing kerámiának gyönyörű fémesen, már-már porcelánosan csilingelő hangja van.

   Lényegében háromféle alap yixing kőzet létezik, ezzel párhuzamosan pedig három alapszín. Ezek a következők:

- Zi Ni, „lila agyag”, ami egy nagyon sötét árnyalatú, lilás-barna agyagot jelöl. Az eredeti, legősibb és természetesen a legkeresettebb (ezzel együtt a legdrágább) yixing agyag. Minél többet használják a zi ni teáskannákat, annál ragyogóbb és lilásabb lesz a színük. 

- Zhu Ni, „vörös agyag”, alapkőzete sárgás-szürkés-barna, ami kiégetés után kapja gyönyörű vörös színét. A zhu ni teáskannák idővel egyre ragyogóbb vörös-piros színt mutatnak. Igen kedvelt és keresett agyagfajta, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Napjainkban nagyjából még tíz bánya ad zhu ni alapkőzetet és a növekvő kereslet miatt egyre nehezebb ilyen agyagból készített teás eszközhöz hozzájutni.

- Duan Ni, ami szó szerint azt jelenti „edzett agyag” és arra utal, hogy a gyönyörű bézs színt viselő alapagyaghoz egyéb ásványokat hozzákeverve jönnek létre további színek: kék, zöld, fekete.

A fenti három kőzeten kívül még számos egyéb yixing kőzet létezik. Ezek gyűjteménye ide kattintva tanulmányozható angol nyelven.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 101
Tegnapi: 128
Heti: 101
Havi: 4 698
Össz.: 330 174

Látogatottság növelés
Oldal: A tradícionális Yixing kerámia
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »