"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Sárga: Az uralkodó teája

黄茶

Huang Di

   Huang Di 黄帝 Sárga Császár. Egyike Kína első Öt Uralkodójának, illetve bizonyos források szerint a Három Szuverénnek. 
   A Kínai Birodalom első három szuverén uralkodóját szintén egy Huang karakterrel jelölték: . Huang tehát: sárga és uralkodó, császár is.
   A Di  pedig azt jelenti felsőbb lény, isten és egyben az első öt uralkodó jelzője is. Huang Di  továbbá jelenti Kína mindenkori uralkodóját is.

   Nuwa, Youchao és Suiren a felfoghatatlan isteni idő homályába vész, "ők"ugyanis 180-456 ezer évig "uralkodtak". Az idézőjel annak szól, hogy bizonyosan nem emberi lényekről van szó.

   Fu Xi, Shen Nong és Huang Di jóval közelebb van hozzánk, noha róluk sem állítható bizonyosággal, hogy indivuduális emberi lények voltak. Sokkal inkább entitások, avagy egy szűk uralkodói elit, egy olyan korban, amikor az istenek és emberek világát még nem választotta el áthatolhatatlan fal, amikor az istenek még köztünk éltek és szemeinkkel láthattuk őket.

   Fu Xi 伏羲 nővérével, Nu Wa-val együtt az emberiség megalkotója, Kr.e. 2852–2737 uralkodott. 
   A képen NuWa és FuXi egysége, amely újrateremti az emberiséget: a nagy árvíz után a testvérpár visszavonult a KunLun hegybe és a Mennyei Uralkodóhoz imádkozott, amely meghallgatta kérésüket és életet lehelt NuWa és Fuxi agyagból gyúrt emberi lényeibe. Ezután FuXi lett az emberek első földi uralkodója.
   Ő adta az embereknek a vadászat, a halászat, a főzés és az írás tudományát. 
NuWa és FuXi

    

shen nong ben cao jing    Shen Nong, az Isteni Földműves nevét mindenki ismeri, aki komolyan teázásra adta a fejét. Shen Nong 炎帝 2737–2699 között uralkodott, az emberek ekkor kapták a földművelés mesterségét, ekkor fedték fel számukra a gyógynövények titkát, ekkor kapták kezükbe a fejszét, a kapát és az ekét. Shen Nong muttta be számukra a kútásást és a locsolást, illetve a naptárat. Teások tudják, hogy legelőször Shen Nong forróvízzel telt csészéjébe hullottak tealevelek. Az Isteni Földműves egyben a tradicionális kínai gyógyítás atyja is, nevéhez kapcsolják a Shen Nong Ban Cao Jing 神农本草经 "Növényekkel való gyógyítás könyve" című munkát. A képen a teljes angol fordítás címlapja.


   Huang Di 皇帝 Kr.e. 2699–2588 között uralkodott. Őt tekintik a kínai civilizáció, a központosított állam megalapítójának. Számos felfedezés mellett neki tulajdonítják a házépítés mesterségét, a ruházkodást, a vad állatok háziasítását, sőt a labdarúgás egy korai kínai változatát is.

   Jó, jó, de lassan itt az ideje feltenni a kérdést: mi köze mindennek a teához? Nos, nagyon is sok, sőt! Szinte minden, amit fentebb leírtam a teáról szól. Vizsgáljuk meg a két huang karaktereket közelebbről:

     
     

   Mindkét karakter módosult formában tartalmazza a "király" wang  jelét. Wang: az uralkodó, aki összeköti az eget és a földet, illetve az embereket mindkettővel. A sárga (huang) tehát az uralkodó színe Kínában, olyannyira hogy bizonyos korokban kizárólag a császár viselhetett sárga öltözéket. És, a sárga az uralkodó teája is, azaz tradicionálisan minden tea sárga, tehát a mindenkori uralkodót illeti. Huang Cha,  sárga tea, a császár teája. A tea Kínában időtlen idők óta adóként szolgál, bizonyos mennyiségben a császárt illeti, ennek legkorábbi írásos emléke Kr.e. 1066-ból származik. A Tang dinasztiában (618-907) már állami monopólium, tehát a legfontosabb termőterületek már uralkodói kézben vannak. 

   Azonban, nem csak a császár teája sárga. Létezik valóban sárga sárga tea  is. Az eredeti, első sárga tea születési helye mindössze egy alig 100 hektáros sziget, amely Hunan tartomány észak-keleti csücskében a Dong Ting tóban található. 

junshan távoli

   A sziget neve Jun Shan Dao 君山岛 (Úriember Hegyének Szigete), a térség ipari központjától, Yueyang városától 7 km-re található. 72 hegycsúcsával, 36 pavilonjával és 48 templomával igazi kultúrális és természeti paradicsom. Ami azonban tea kontextusban sokkal fontosabb: a sziget éves középhőmérséklete 17 °C, fagy nem jellemző, az éves csapadékmennyiség viszont magas, 1300-1400 mm, a relatív páratartalom március és szeptember között pedig 80%. 

junshan közelről

junshan

Madártávlatból

kőhíd

A sziget híres kőhídja

   A mély, termékeny talaj és az enyhe, állandóan ködös-párás időjárás tökéletes közeget teremt a teatermesztéshez. Emitt néhány őrült kerül egészen közel az eredeti sárga tea, a Jun Shan Yin Zhen teakertjéhez. (Vigyázat! Affektáló amerikaiak és egy "up and down" maláj a felvételen!) 

   A Junshan szigeten egy különleges, egyedi teavariáns él, amelynek szirmai a megszokottól eltérően nem fehérek, hanem sárga színben pompáznak. JunShan teája azonban nem csak ettől sárga. Feldolgozása részben hasonlít a zöld teáéhoz, de csak részben. Ismerkedjünk meg ezzel a sárgulási folyamattal, nézzük, mitől sárga a sárga:

szedés

   A tea szedése természetesen kizárólag kézzel történik. A szedés ideje hagyományosan 14 napra korlátozódik: a Qing Ming 清明 Tiszta Fény napja (április 4 vagy 5) előtti 4, illetve az azt követő 10 napról van szó. A Qing Ming Kínaszerte a teaszedés kezdetét jelöli.  A leszedett csúcshajtás általában a 4-5 legkisebb levélből áll, ezek alkotják a Jun Shan Yin Zhen tea rügyeit. Ezután a zöld teák feldolgozása során is alkalmazott pár órás fonnyasztás következik. Ezt követően a zöld teákat tűz fölött forró wok-ban sodorják-sütik lényegében készre.

sha qing

   Ez a lépés ugye a Sha Qing , szó szerint a "zöld megölése", célja pedig, legalább is kémiai szempontból az enzimatikus oxidáció megállítása, tehát hogy a tea ne váljon fekete/vörös teává. A zöld teákat jellemzően 200 ℃-ra melegített wok-ban kezdik sütni, majd folyamatosan csökkentik a hőmérsékletet. A sárga sütése azonban jóval alacsonyabb hőmérsékleten 95-105 ℃-on kezdődik, majd lassan emelik 120-130 ℃-ra. A sütési/szárítási folyamat végén a tea nedvesség tartalma az eredeti 40-50%-a. 
   Most következik a lényeg: a teát kilogrammonként külön-külön papírba csomagolják, bambuszkosárba helyezik és 1-2 napig párás-meleg környezetben így hagyják pihenni, azaz sárgulni. Ez a lépés ugyanis a 
悶黄 Men Huang névre hallgat. Men  szó szerint: szorosan lezárt, levegőtlen, nyomasztó. Men Huang = zárt, párás helyen tartani, amíg sárga lesz. (Ez ugye lényegében megegyezik a magyar konyha nedves dunsztolási eljárásával.) Az eljárás során végbemegy a polifenolok auto-oxidációja, ami azért auto, mert immár nem az enzimek végzik (amiket ugye a Sha Qing során inaktiváltunk), ahogy a vörös/fekete teák esetében. A sárga tea sárga színe és semmihez sem fogható lágy, selymes, egyszerre édes és finoman fűszeres, "sárga" íze ezen lényegi eljárás során alakul ki. Az alábbi képen: tea a men huang bambuszkosárban.

men huang

   Ezután felmelegítik, szárítják, majd lehűtik. Ezen lépés célja, hogy a tealevelek nedvességtartalmát kiegyenlítsék. Ekkor a levelek összes nedvességtartalma az eredeti érték nagyjából 20 %-a. A szárítás után elkezdődik a Men Huang második szakasza (ismét 1-2 napig), amelynek végeztével a teát teljesen kiszárítják és ezzel a tealevelekben befejeződik az oxidáció és minden egyéb kémiai folyamat. A végső szárítás történhet wok-ban sütéssel, vagy forró levegővel. A fentiek alapján felmérhető, hogy a sárga teák gyártása a szedéstől a végső szárításig nagyjából négy napot vesz igénybe és hatalmas felkészültséget és tapasztalatot igényel. Nem is gyártanak sok más vidéken sárga teát. Az eredeti sárga tea, a Jun Shan Yin Zhen mellett említésre méltó még a szintén nagy múltra visszatekintő szecsuáni sárga tea a Meng Ding Huang Ya, illetve az Anhui-ban termelt Huo Shan Huang Ya.

junshan_yinzhen

   Ismerkedjünk meg részletesebben is a fenti képen látható eredeti sárga teával  a Jun Shan Yin Zhen-nel. 君山銀針 Ezüst Rügyek az Úriember Hegyéről.

   Írásos története egészen a Tang dinasztiáig (618-907) nyúlik vissza, történt ekkor ugyanis, hogy amikor Wencheng hercegnő (文成公主) Tibetbe nősült a JunShan teáját vitte magával, mint kelengyéjének egyik fontos részét. A Tang dinasztia végétől már császári adóként tartják számon és ez így volt a Song, Ming és Qing dinasztiákban is. Nem mindig hívták így azonban. Első írásos neve Huang Ling Mao 黄翎毛 Sárga Faroktoll, mert amikor pohárban készítik a finom szörmével borított rügyek úgy állnak a pohárban, mint egy farktoll. Lu Yu Teáskönyve alapján a Song dinasztiában már a Bai He Ling 白鹤翎 Fehér Daru Farktoll névre hallgat, mert a teát eredetileg a Fehér Daru Templom kertjében ültették, illetve az elkészítéséhez a Fehér Daru forrásának vizét használják és a levelek állítólag úgy néznek ki, mintha fehér darvak sétálnának a vízben. Nevezték továbbá  Bai Mao Jian 白毛尖 Fehér Végű Tűnek is, mivel a sárga levelek végét finom fehér szőrme borítja. Ma is használatos nevét a Qing dinasztiában, a 17. században kapta. 
   A Jun Shan Yin Zhen teát 1957-ben beválasztják Kína tíz leghíresebb teája közé,  miközben Dong Ting szigete a világörökség része lesz.

   Eredeti Jun Shan Yin Zhen teához jutni azonban nem egyszerű. Részben azért, mert a Dong Ting tó partján sok helyen termelnek hozzá hasonló sárga teát és adják el ugyanilyen névvel, továbbá messzebb, pl. Fujianban is gyártanak "eredeti" JunShanYinZhent, aminek persze nem sok köze van az igazihoz és inkább fehér tea jellegű. A másik ok természetesen gazdasági jellegű. Az eredeti Junshan tea, eredeti és eredetvédett termőterülete egyetlen egy cég, a Jun Shan Teavállalat kezében van. Az eredetileg ültetett Junshan teafákból öt még mindig áll a vállalat teakertjében.

eredeti junshan teakert

   A Junshan szigeten termelt sárga tea éves mennyiség a Tang dinasztiában alig haladta meg a fél kilogrammot(!), míg napjainkban, amikorra minden alkalmas földet művelés alá vontak, évenete nagyjából 900 kg-ot készítenek belőle. Nem sok, ellenben az ára! Az elfogadhatónak számító, de érthető okokból prémiumnak nevezett minőség ára 4000-5000 Ft / 50gr. A kereskedelmi forgalomban elérhető legjobb AAA minőség, ami Kínában diplomáciai ajándéknak számít, ára 2014-ben 20 grammonként 19.000 Ft. 2006-ban például Vladimir Putyint ajándékozta meg vele a Kínai Kereskedelmi Bizottság. Egyébként az adott évi termést egy évre előre szokás, természetesen előleg fejében, lefoglalni. Szerencsés tehát, aki kóstolhatja!

Hmm! Érzem az illatát...


jun shan yin zhen

jun shan yin zhen

--------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.



(A nem saját készítésű képek forrása: travelchina.gov.cn, easytourchina.com, hojotea.com, sevencups.com)





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 100
Tegnapi: 128
Heti: 100
Havi: 4 697
Össz.: 330 173

Látogatottság növelés
Oldal: Sárga tea: A császár teája
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »