"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.


Fehér: A tea első színe,

avagy
Tea a Legnagyobb Nagyanyától
白茶


   A legenda szerint.... de várjunk, én nem hiszek a legendában. Meg a mítoszban sem, legalább is abban a jelentésében nem, ahogy mai napság szokás érteni. Ezért hát, kezdjük így:

...a hagyomány szerint, amikor Yao Uralkodó 堯帝 ideje alatt (Kr.e. 2356–2255) a Fujian 福建 tartománybéli Fuding 福鼎 lakóinak életét állandó háborúk és pusztító betegségek keserítették, egy Lan Gu névre hallgató széphölgy a falu fölé magasodó hegyek egyik barlangjában, a Hatalmas Havas Barlangban 鸿雪洞 keresett magának menedéket.

tai lao hegy

   A hegyekben orchidea műveléssel kezdett foglalkozni (innen a neve Lan Gu 蘭 姑 Orchidea Lány/Apáca), azonban falujának sanyarú sorsa nem hagyta nyugodni tiszta lelkét, különösen a gyermekekért aggódott, akik gyógyszer híján sorra pusztultak el a kanyaró és a szifilisz miatt. Egyik éjszaka álmában a Déli Sark Öreg Hallhatatlanja (NanJiXianWeng 南极仙翁) jelent meg előtte és megmutatott neki egy gyönyörűséges, két méter magas fát a barlang tetején. Az öreg elmondta neki, hogy a fa szárított levelei csodás ellenszerként szolgálnak a faluját pusztító betegségekre. Lan Gu örömtől duzzadó szívvel ébredt, azonnal a teafa keresésére indult és meg is találta, éppen az öreg által megjelölt helyen.

lan gu

   A halhatatlanok utasításait követve elkészítette a szárított levelekből a varázslatos italt és átadta a falubelieknek. Két hét múlva a falu megtisztult a betegségektől, Lan Gu pedig elkezdte a tea művelését. Tudományát pedig megosztotta a hegy lakóival és hamarosan az egész hegyoldalt fehér tea ültetvények borították. Élete vége felé Lan Gu elérte a teljes megvilágosodást és elnyerte a halhatatlanságot, fuding lakói ekkor már Tai Mu (Nagy Anya) Istennő néven szólították. A hegyet, ahol a barlang fölött rábukkant az első fehér teát adó fára róla nevezték el Tai Mu Shan-nak 太母山.... 
   ...eztán történt egyszer, jó néhány évszázaddal később, a Kr.e. 156-87 között uralkodó Han Wu Di 漢武帝 megparancsolta legbizalmasabb emberének, hogy mutassa meg neki a világ legszebb hegyeit. Amikor a Taimu hegyen jártak az uralkodó nem nagyon jutott szóhoz az ámulattól és elrendelte, hogy attól a pillanattól fogva a hegy neve legyen Tai Lao Shan 太姥山, amelyből a Lao anyai nagyanyát jelent; az uralkodó így mutatta ki legnagyobb tiszteletét Lan Gu iránt. A fenti fujiani tájképen a sziklára írt három felső karakter: 太姥山. Alább pedig Lan Gu és a Déli Sark Öreg Hallhatatlanja.

Lan Gu Déli Sark Öreg Hallhatatlanja

   A Tailao Shan fehér teáját sokáig a Lu Xue Ya 绿雪芽 Zöld Havas Rügy névvel illették. A 18. század végén aztán fudingi üzletemberek felismerték a fehár teában rejlő üzleti lehetőséget és megtanulták a fehér tea készítésének mesterségét a Tailao Hegy lakóitól, majd 1857-ben egy lelkes teakutató apró teacsemetére bukkant egy, a Hong Xue barlang környékén található ősi teafa mellett: kiásta, átültette és elszaporította a növényt. Ez volt a mai legjobb fehér teát adó fajta, a Da Bai Cha Shu 大白茶树 születésének pillanata. A lenti fotón látható szikla a Lu Xue Ya-nak állít emléket. (Egyébként manapság létezik egy ilyen nevű zöld tea is Kínában, de ez csupa véletlen egybeesés.) 

lu xue ya

   A vaskos, húsos rügyű Da Bai (Nagy Fehér) fajtát Fuding (福鼎) mellett Zheng He (政和) körzetben is nemesítették. Ez a két legfontosabb és messze legtöbbre tartott fehér teát adó fajta. Ahogy látjuk, mint Kína összes teája esetében, a fehér tea világában is nagyon fontos az eredet, a biológiai származás kérdése. Az 1960-as évek óta a Fuding Da Bai Cha klónjait Kína tíz teatermő tartományában szaporították el. Az eredeti fudingi Bai Hao Yin Zhen tea minőségét azonban nem sok termőterület fehér teája tudja megközelíteni. Első körben mindenképpen Anhui említendő, a rendkívül különleges, kézműves alkímista teák otthona. Továbbá Yunnan-ban a Feng Qing környéki fehér tea tett szert komolyabb ismertségre és elismertségre. A klasszikus vörös teák mellett remek fehér puerh teák születnek itt. Kínában ezen kívül Anhui mellett egy másik sötét tea termőterület, a Liubao teák otthona, Guangxi tartomány jelentkezik manapság egészen jó minőségű fehér teával. Kínán kívül Sri Lanka és Darjeeling fehér teája említendő még. Az alábbi térképen Fujian tartomány teatérképe, az északi keleti csücsökben Fuding és Taimu hegy. Továbbá Anxi és Wuyi.

fujian_taimu

   A Da Bai fajtából készített leghíresebb és legfontosabb fehér tea, ahogy fentebb is említettük, a Bai Hao Yin Zhen 白毫银针 Ezüst Tűk Fehér Szőrmében névre hallgat. Ismerkedjünk meg most részletesen is napjaink legfontosabb fehér teájával és ezzel párhuzamosan a fehér teák feldolgozásának menetével:

eredeti bai hao yin zhen ültetvény

   Íme egy eredeti fujiani Bai Hao Yin Zhen ültetvény, természetesen Dai Bai fajta. Fujian tartomány észak-keleti, tengerparti része szubtrópusi éghajlatú, évente több mint 2000mm esővel, enyhe téllel, 20°C körüli átlag hőmérséklettel. A magas páratartalom, a szinte állandó köd tökéletes környezetet teremt a teatermeléshez. Azonban a magasabb, hegyvidéki részeken, ahol a legjobb ültetvények találhatóak, a melegebb nappalokat hűvös éjszakák kísérik, olykor fagy is előfordul. Az itt honos teanövények ezért a csúcsrügyeiket sűrű fehér szőrmével (Bai Hao 白毫borítják, így védve őket a fagytól. Innen a tea nevének első két karaktere. A második kettő pedig magára a csúcsrügyre utal.

szedés

   A Bai Hao Yin Zhen szedése általában április elején kezdődik és természetesen kizárólag kézzel történik. (Ami a másik két fujiani fehér teát illeti: a Bai Mu Dan többnyire szintén első tavaszi szedésű, a Shuo Mei azonban tavasz végi - nyár eleji tea. Róluk bővebben kicsit később...) Rügytea lévén, azt gondolhatnánk, hogy a BaiHaoYinZhen tea esetében kizárólag a legfelső, fehér szőrmével borított csúcsrügyet szedik le, azonban ez nem így van: a rüggyel együtt leszednek további két-három levelet is. Ennek oka kettős: biológiai és gazdasági.

   Nézzük előbb a biológiát: amikor egy tealevelet leszednek, az azonnal elkezd lebomlani, kémiai folyamatok egész sora indul meg benne. Tépjenek le egy csúcslevelet/hajtást egy bármilyen növényről, alig pár óra alatt elhervad. Tépjenek le hozzá némi ágat néhány alsóbb levéllel, így már sokkal lassabban hervad. Vagy a gyümölcsök, amelyeket kocsánnyal együtt szednek le, tovább megőrzik frisseségüket, mint kocsány nélkül. Miután a Bai Hao Yin Zhen teát leszedik, még el kell juttatni a gyárba, ahol a tényleges feldolgozás kezdődik, ehhez viszont idő szükséges. Az időt pedig úgy lassíthatja a teaföldműves, - azaz nem engedi a teáját lebomlani, elkerülve a nem kívánatos kémiai átalakulásokat - hogy nem csak a rügyet szedi le, hanem hozzá néhány alsóbb levelet is; így tehát a tea lassabban kezd el hervadni. Mindazonáltal, ez a hervadás, avagy fonnyadás a fehér teák feldolgozásának kulcs momentuma. 
   Miután bekerül a gyárba, azonnal elkezdődik a tea válogatása, illetve a hámozás, a manikűrözés: a hajtás alsóbb leveleit eltávolítják és csak az ezüst szőrökkel borított csúcsrügy és alatta némi szár marad. A leszedett leveleket természetesen nem dobják el, ezek még mindig elég magas minőségűek, ahhoz hogy jó áron lehessen értékesíteni őket; íme a gazdasági tényező.

fehér tea válogatása

A fehér tea válogatása fárasztó procedúra, elkél a segítség

fehér tea manikűrözése

Férfiak, ha manikűröznek

   A válogatás és a hámozás értelemszerűen nagyon pontos és gyors mozdulatokat kíván, a lehető leghamarabb kell vele végezni. Ezután kezdődik a fonnyasztás, ami tehát a fehér tea feldolgozás lényegi mozzanata. A zöld teákkal ellentétben ugyanis a fehér teák esetében kimarad a wok-ban sütés és nincs gőzölés sem. A fehér tea feldolgozása során történik a legkisebb emberi beavatkozás a tealevél kémiájába, ezért is szokás szűz teának hívni.

   A leveleket bambusztálcákra terítik és ha az időjárás engedi akkor a szabadban, ha nem engedi akkor egy jól szellőző helyen hagyják fonnyadni. Valahogy így:

fehér tea fonnyad

Közelről pedig így fest:

fonnyad

   A levelekkel nagyon óvatosan kell bánni, nem szabad őket megsérteni, mert ez aktiválná az enzimes oxidációt, ami nem kívánatos irányba fordítaná a fehér teánk csodás metamorfózisát. Nem szabad a kiterített teát forgatni, mozgatni, rázogatni - ezek ugye az oolong/wulong teák feldolgozásának lényeges elemei. Azonban mi most nem wulongot akarunk, hanem tiszta, könnyed, légies, érintetlen szűz fehér teát. Ezért óvatosan a kezekkel!
   A tealevélben végbemenő auto-oxidáció (amelyet tehát nem enzimek okoznak, ahogy a sárga tea esetében sem, csak ott gőzölnek is közben) nagyon finom, művészi, csodás átalakulást eredményez, amit csak az tud igazán megérteni, aki már kóstolt igazi fehér teát. Ha szép, napos idő van, akkor a teát egy álló napig hagyják fonnyadni, eközben elveszti nedvességtartalma 70-80%-át. 

wen huo

bei long

   A tea további, (majdnem) végső szárítása bambuszkosarakban történik, lassú tűz, parázs (wen huo 文火) fölött. A kosár hőmérséklete kb. 35-40 ℃, a nagyon finom szárítás ideje pedig nagyjából 30 perc. A folyamat neve: bei long 焙笼, szó szerint: alacsony tűzön történő sütés kosárban. A kosár alját papírral bélelik, elkerülendő hogy a tea megégjen és kellemetlen, nem kívánatos ízeket vegyen fel. A fehér teát addig szárítják, amíg a nedvességtartalma az eredeti érték 4-5%-ára csökken. Ez szintén eltér a többi teától, ahol kb. 8% a végső nedvességtartalom és a teát kihűtés után csomagolják be. A fehér teát viszont a bambuszkosaras szárítás után azonnal, még melegen becsomagolják. Így kerülik el a finom rügyeket sérülését, törését, amelyek hideg állapotban sokkal sérülékenyebb. A zárt csomagban azonban tovább párolog a még meleg tea, viszont újra fel is veszi saját páráját. Ez a láthatatlan folyamat szintén hozzájárul a fehér teák rendkívül lágy, semmihez sem fogható, finom ízéhez. A végső, elkészült tea összes nedvességtartalma 8-10%. 

(Vannak fehér teák, amelyeket rövidebb fonnyasztás után forró levegővel szárítanak ki. Lényegében egy szélcsatornában forró levegőt fúvatnak a teára, mint egy hajszárító. Szerény magánvéleményem szerint az ilyen tea csak nevében fehér, színében, de főleg ízvilágában már ritkán. Ezek a beszáradt, zörgő, bezárult, kihúnyt, gyorsan feketedő tealevelek messze vannak az igazi fehér tea élő frissességétől. Ezt a gyors feketedést egyébként reklámozzák is: néhány éves "érlelés" után az ilyen "fehér" tea egyre inkább hasonlít a vörös/fekete teához... van, aki szereti. Engem kimondottan taszít. Az alábbi fotón mutatom miről is van szó. Yue Guang Bai 月光白 Fehér holdfény. A feketék is tealevelek, egy "fehér" tea levelei...)

fehér holdfény fekete tea

A Song dinasztiában (960–1279) egy egészen más fehér tea is született Kínában, amit porrá őrölt formában préseltek lepénybe, majd a lepényt megtörve a port vízzel elkeverték és úgy itták. Ez a módszer egyébként nagyon hasonlít a lisztfinomságúra őrölt japán zöld tea, a matcha elkészítéséhez. A Song dinasztia végével ez a fajta fehér tea azonban teljesen feledésbe merült Kínában, ezért mi is csak említés szintjén foglalkozunk vele, azzal együtt, hogy az elmúlt pár évben újra felbukkant a teapiacon egy bizonyos porrá őrölt rügytea, amit szintén fehér teának neveznek. Hiába, a piac a fehér teák estében is piac és a piacon a vásárlók mindig az újdonságot keresik... Erről is mutatok azért egy fotót:

fehér tea por

   Visszatérve az igazi fehér teákhoz: a melegen csomagolás egyik különleges esete, amikor a teát ráadásul lepénybe is préselik. Itt különösen óvatosan kell eljárni. A nagynyomású, hidraulikus prések természetesen ki vannak zárva: fehér teát kizárólag hagyományos kőnehezékekkel, kézműves módszerekkel lehet nagyon laza lepénybe préselni. Valahogy így:

kőnehezék

tánc!

És tánc!

   Yunnan-ban, a puerh tea hazájában gyönyörű fehér tea lepények készülnek. Ide kattintva egy szép példa, vagy a lenti fotók.

bai hao yin zhen fehér tea lepény
bai hao yin zhen fehér tea lepény

Nem maradt más hátra:

ezüst tűk fehér szőrmében fehér tea

ezüst tűk fehér szőrmében fehér tea

Egészségünkre!


--------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.(a nem saját készítésű képek forrása: http://camellia-sinensis.com/, http://teaseek.blogspot.hu/, dianashangguan.com, cuggroup.cug.edu.cn, thoughtsontea.blogspot.hu, tea-adventure.com, Chinanews.com/Yang Enuo, essenceoftea.com, globalteahut.org)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 146
Tegnapi: 128
Heti: 146
Havi: 4 743
Össz.: 330 219

Látogatottság növelés
Oldal: Fehér: A tea első színe - Tea a Legnagyobb Nagyanyától
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »