"TEA U.T." Hobby Teás weblap

Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

Zöld tea, avagy a végtelen kézművesség

   Létezik Kínában egy tea rangsor, amely a leghíresebb, legjobb kínai teákat gyűjti össze. Valójában nem is egy, hanem számos hasonló felsorolás van, amelyek ilyen formán tükrözik az aktuális tea-trendeket, a rangsort készítő egyéni ízlését, esetleg származását. Vessünk egy pillantást a 20 leggyakrabban említett forrás alapján felállított tízes listára, azaz Kína Tíz Leghíresebb Teája, íme:

1. Long Jing 20/20 Sárkány Forrás, Xi Hu (Zhe Jiang)
2. Bi Luo Chun 20/20 Tavaszi Jáde Csigák, Tai Hu (Jiang Su)
3. Tie Guan Yin 18/20 Kegyelem Vas Istennője, An Xi (Fu Jian)
4. Mao Feng 17/20 Havas Csúcs/Rügyek, Huang Shan (An Hui)
5. Yin Zhen 14/20 Silver Needle, Jun Shan (Hu Nan)
6. Qi Men Hong 12/20 Qi Men Vörös, Qi Men (An Hui)
7. Da Hong Pao 11/20 Nagy Vörös Köntös, Wu Yi Shan (Fu Jian)
8. Gua Pian 11/20 Dinnye Magok, Liu An (An Hui)
9. Bai Hao Yin Zhen 10/20 Fehér Szőrmés Ezüst Tűk, Fu Ding (Fu Jian)
10. Pu'er 10/20 (Yun Nan)

   A teák kínai neve után a számok azt jelzik, hogy a figyelembe vett húsz rangsorból hányban szerepel az adott tea. (Utána a tea magyarított neve, elsődleges termőterülete, majd zárójelben a tartomány.) Az első benyomás mindenképpen az, hogy Kína két leghíresebb teája kétségkívül a Long Jing és a Bi Luo Chun, mindkettő klasszikus zöld tea. Második észrevétel: tíz teából négy zöld, sőt lényegében csak a zöld teákból szerepel itt többféle. Miért is? 

zöld tea

   A sárga és fehér tea világos és egyértelmű, hiszen mindkét fajtát tulajdonképpen egyetlen egy nagyon szűk termőterület, nagyon kis mennyiségben gyártott eredet-teája jelöli. Tehát igazi sárga tea = Jun Shan Yin Zhen, igazi fehér tea = Fu Ding Bai Hao Yin Zhen. Az összes többi kizárólag utánzat, vagy másod-harmad rangú találmány.
   Szintén ez a helyzet a kezdet és vég nélküli kínai teatörténelem távlatából szemlélve ma született báránynak számító zöld oolong / türkizzöld qing cha teákkal. Hiába a látszólag nagy változatosság, a számos fajta zöld oolong, lényegileg mind-mind egyforma: golyóra gyúrt rendkívül illatos teaparfüm. (Igaz, az ember által kinemesített változatok száma, mint égen a csillag, de a sok különféle qing cha messze nem mutat akkora differenciáltságot, mint a klasszikus zöld teák. Vak teszten sokan gondban lennének...) Az igazi wulong tea hagyománya néhány száz évvel nagyobb időt ölel fel, mint a kishúg zöld oolongé, de a feldolgozás menete és az alapkarakter, illetve ami még fontosabb, az eredeti termőterület itt is egyöntetű teakategóriát rajzol. Kínában első körben minden sötét wulong teára ezt mondják: Da Hong Pao a WuYi Shan-ról. A vörös/fekete tea talán az egyetlen kivétel, amely Kína több tartományában is jelentekezik eredet teával. A napjainkban zajló vörös tea forradalom során született számtalan "új" vörös tea között messze nem a legjobb, de kétség kívül a leghíresebb a QiMen Keemun fekete tea. 

   A puerh tea, definíciója alapján, kizárólag Yunnan tartományban fordul elő és lényegében őserdei, napon szárított, többnyire széleslevelű zöld (egészen pontosan "élő") teát jelent, legtöbbször valamilyen formába préselve. Azért emeljük ki, hogy őserdei, mert az ember mint lényegi alakító tényező évezredekig nem volt jelen a puerh tea világában (mindössze szaporította a teafák számát), csupán az elmúlt évtized őrült puerh robbanása nyomán kezdtek megjelenni és egyre inkább térhódítani az ember által nemesített puerh változatok, amelyek értéke azonban egyelőre messze elmarad az eredeti, természet által nemesített, eredeti (értsd "természetes") puerh teától. (Az elmúlt század hatvanas éveiben született sötét puerh-t ezúttal (nyugodtan) kihagy(hat)juk a tárgyalásból, különösen ha megvizsgáljuk az alapjául szolgáló igazi sötét/fekete teákat. Maradjunk a zöld teáknál...) 
   Yunnan tartomány nem mindig volt Kína része, nagyon sok népcsoport lakja, közülük jó néhány erős autonómiát harcolt ki magának a történelem során, lakóira azonban mind a mai napig valamiféle hagyományőrző, exotikus nomádként tekintenek Kínaszerte. Talán ez a földrajzi és kulturális elszigeteltség a legfőbb oka annak, hogy a megvizsgált rangsorokban csupán összefoglaló "puerh" néven szerepel, noha a puerh zöld tea ugyanolyan sokszínű, mint Kína más termőterületeinek klasszikus zöld teái, csak éppen itt a végtelen változatosság oka maga a természet, míg a klasszikus zöld teák esetében más a helyzet... 

zöld tea szedése

Tea és Ember

kabóca zöld tea levelén

(A wulong teával ellentétben a zöld tea levelén a kabóca nem kívánatos látogató...)


   ...szóval a fentebbi kitétellel a puerh tea kapcsán, egyre inkább kezdünk közelíteni a klasszikus zöld teák világához, illetve annak magyarázatához, miért szerepel közülük négy is Kína leghíresebb teái között. Röviden: azért, mert a puerh teához hasonlóan, szintúgy végtelen változatossággal találjuk magunkat szemben, ha a klasszikus zöld teát vizsgáljuk, csak éppen itt a változosság legfőbb okozója az ember. Kína számos tartománya, vidéke, városa jelentkezik csak ott előforduló, jellegzetes eredet-teával. A kulcs tehát a származás, az eredet (földrajzi, illetve biológiai azaz többnyire az ember által "nemesített" eredet is!) és ezzel párhuzamosan a teák sokrétű, az adott termőterületre jellemző, egyedi feldolgozási módja. A feldolgozás központi szereplője szintén maga az ember, hiszen generációk, családok által évszázadok óta hagyományozott, finom kézműves tevékenységről van szó, lényegében népművészet. Ezek alapján nincs értelme és nem is lehetséges "a zöld teáról" beszélni, mivel az egyes termőterületek jellemző teái jelentősen eltérnek egymástól. (Ha Yunnan tartományra mintegy "kisKínaként" tekintünk Kínán belül, akkor az egyes - extrém esetben egyetlen egy többezer éves fáig - specifikált termőterületek, illetve blendek jelenthetik a puerh zöld tea végtelen változatosságának alapjait.)

zöld tea sütése wokban

   Láthatjuk tehát, hogy a zöld tea tárgyalásából egy bizonyos szakaszon nem hagyhatjuk ki a sheng puerh teát sem, azonban a két fajtát igen éles vonal választja el egymástól, legelső körben az eredet alapján:

Őserdei puerh "zöld" tea ~ alapvetően természeti művészet.

Klasszikus, ültetvényes zöld tea ~ alapvetően emberi művészet.
Noha mindkét esetben szükségszerűen jelen van a másik kategória alap motívuma is.
(A leszedett tea feldolgozása során még inkább távolodik egymástól ez a két teakategória, de mindent a maga idejében...)

Ez a fentebbi, illetve az alant olvasható definíció a megelőző, talán hosszadalmasnak tűnő fejtegetés nélkül azonban nem lenne teljes mértékben és világosan megérthető.

   A klasszikus zöld tea lényegében tehát, két szóval: eredet és művészet.

zöld tea sütése wokban


Íme a Long Jing, Kína leghíresebb teája:

long jing zöld tea


Ő már nem fért fel a tizes listára, pedig*...

taiping houkui

Taiping Majomkirály! *szép a szeme


Ez is zöld tea, de nem kínai, hanem japán, azaz nem wokban sütéssel zárták rövidre a levelek oxidációját, hanem forró gőzzel:

sencha japán zöld tea


És még folytathatnánk a sort... végtelenül... végtelenzöldteaművészet

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2016 teaut.hupont.hu - Minden jog fenntartva.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 157
Tegnapi: 128
Heti: 157
Havi: 4 754
Össz.: 330 230

Látogatottság növelés
Oldal: Zöld tea, avagy a végtelen kézművesség
"TEA U.T." Hobby Teás weblap - © 2008 - 2019 - teaut.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: guanyin milyen tea? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »